Пътната агенция ще продава само маршрутни карти

Доставчиците на декларирани данни трябва да имат специализиран персонал с необходимата квалификация.

Пътната агенция ще продава директно само маршрутни карти за тол системата и ще събира винетни такси от леките автомобили. Избраните от ведомството доставчици ще са тези, които ще отчитат дължимите такси за изминато разстояние. Те ще сключват и договори с доставчиците на GPS данни за нуждите на тол таксуването и ще изчисляват дължимите суми, които трябва да се събират по този метод. В резултат на това ще изпращат “тол декларации” към пътната агенция, за да събере ведомството дължимото от трафика. Без обаче пътната агенция да се занимава пряко с дейността по отчитането на изминатите километри и тяхната парична тол стойност.

Това съобщиха от ведомството във връзка с промяна в Наредбата за условията, реда и правилата за изграждане и функциониране на смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и на база изминато разстояние.

Агенцията ще упражнява контролните си функции с вписването в публичен списък при облекчени условия на GPS операторите, обясниха от ведомството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес