Пътуваме повече в Германия, по-малко в Русия

През март Турция е била най-посещаваната от българи страна. Турция привлича много гости и през април и май, като една от причините е Фестивала на лалетата в Истанбул.

Най-посещаваната от българите страна е Турция

Половината гости у нас са от ЕС

С 10 на сто повече българи са посетили Германия през март в сравнение със същия месец на миналата година, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Увеличили са се и пътуванията към съседните страни - Турция, Гърция, Румъния и Сърбия. В същото време с 12,7% по-малко сънародници са предпочели да посетят Руската федерация през март. Минимален спад има и на пътуванията до Полша и Северна Македония.

Като цяло с 3,5 на сто повече българи са пътували в чужбина през третия месец на годината в сравнения със същия на 2018 г., показват данните на НСИ. Увеличили са се всички видове пътувания - за почивка, командировка и посещение на приятели и роднини.

От общо 478 хил. души, стегнали куфари за дестинация зад граница, най-много са предпочели да посетят Турция - 129 хил. Сред другите предпочитани дестинации за българина през март са били Гърция, Сърбия, Румъния, Северна Македония, Германия, Франция, Австрия, Великобритания и Италия.

Най-много чужденци, които са посетили България през март, са дошли от ЕС - близо половината от всички гости. С над 50 на сто са се увеличили гостите от Великобритания. Ръст има и на посетителите от Унгария, Румъния и Гърция. Намаляват гостите от Германия, Холандия, Франция и Полша.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес