Пътуващо читалище „Бащино Огнище“ е в Свищов за празниците на града

По повод  честванията на 140- годишнината от Освобождението на Свищов, общинското ръководство покани за втори път пътуващото читалище „Бащино огнище“. Читалището на колела е позиционирано на площад „Алеко“ . Вратите му ще бъдат отворени за всички граждани и гости на града. Тази година експозицията е съобразена с кръглата годишнина в Свищов и Освобождението на България. Посетителите ще могат да се запознаят с експонатите и тяхната история, а най-малките ще се забавляват с интерактивната познавателна игра „Познавам ли България?“. Пред пътуващото читалище е подредена фотоизложба на открито, на фотографа Асен Великов, която умело подсилва чувството на национална гордост в посетителите. Повлияни от силно патриотично чувство, при посещението си в „Бащино огнище“ малчуганите от ДГ „Васил Левски“ изпълниха с гордост песента „Тих бял Дунав“ и обраха овациите на присъстващите наоколо хора.

Пътуващо читалище „Бащино огнище“ обикаля българските  градове и села, запознавайки хората с историята на страната ни, като им представя интересни предмети и документи свързани със славното ни минало. Това е един много интересен и уникален по своята същност проект, който създателите му наричат „читалище“, защото читалището е символ на българското възраждане, обединител и пазител на традициите, историята, вярата и надеждата, читалището е огнище, в което гори огъня на българския дух.

Наричат го „пътуващо“, защото „човекът е човек, когато е на път”, а пътищата свързват хората. Защото всеки път води до някъде и до някого. Това е един дом на колела, в който пламъкът в огнището не загасва и топлината му достига навсякъде, където има нужда от патриотизъм, познаване на историята ни и жажда за нови знания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България