П. Е. Н.-центърът: Долу ДДС за книги и печат!

Иска се нулева ставка за учебниците

Официално писмо с предложение за премахване на ДДС върху книгите и печатните издания е написал българският П. Е. Н. Център до държавното управление.

Писмото е адресирано до Цвета Караянчева, Бойко Борисов, Владислав Горанов, Боил Банов и Красимир Вълчев. Документът е подписан от председателя на клуба Здравка Евтимова, шефовете на Съюза и на Сдружението на българските писатели Боян Ангелов и проф. Михаил Неделчев и др.

В него се казва: “Обръщаме се към Вас с голяма тревога за българската книга, култура и духовност. През изминалите три десетилетия у нас рязко нарасна неграмотността, намаля читателската публика и това до голяма степен се дължи на високите цени на българските книги, учебни помагала и печатни издания. Българските учебници (безплатни до 7 клас) остават скъпи за гимназиалния курс. И ако преди прехода се нареждахме сред най-четящите страни в света, с най-ниски цени и достъпност до книгите, сега е тъкмо обратното.

Привеждат се примери с държави с липсващ или малък данък добавена стойност върху книгите - Англия, Турция и Ирландия - 0%, Люксембург - 3% и др.

Затова настояваме да преразгледате Закона за облагане с ДДС на издателските продукти. Предлагаме за учебниците и учебните помагала да се приеме 0% ДДС, за книги от български автори - 5%, за преводни книги - 7%, за вестници, списания и други печатни издания - 10%. Това писмо се подкрепя от всички членове на Българския П. Е. Н-център. С надежда, че българската книга ще оцелее!”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура