Работим 30 минути за кутия цигари

Криминалните приходи от контрабанда са 90-120 млн. лв.

Нелегалната търговия на тютюневи изделия намаля до 4,4% от пазара

Хасково е №1 по кутии без бандерол

Българите работят средно 30 минути за кутия цигари, докато средно за жителите на ЕС са необходими 17 минути труд, показват данни на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Средната цена на цигарите в България е с 20-25% по-ниска от тези в новите страни-членки и с 50% по-ниска спрямо средните цени за ЕС. Но като се вземат предвид доходите у нас се оказва, че цигарите в България са 1,6 - 1,7 пъти по-недостъпни за хората спрямо средните нива за ЕС.

През 2018 г. с разполагаемия дневен доход на човек в България могат да се купят 5,8 кутии цигари, докато средно за ЕС могат да се купят 9,3 кутии цигари. У нас за кутия цигари са нужни 17,1% от дневния разполагаем доход, а средно за ЕС - само 10,8%. Но благодарение на покачването на доходите през последните 3-4 години достъпността на цигарите у нас се подобрява, въпреки вдигането на акциза през 2016-2018 г., каза Петър Ганев, старши икономист в ИПИ.

Незаконната търговия с цигари сериозно намалява през последните години и в резултат делът на нелегалния пазар у нас вече е най-ниският в ЕС. От над 30% от пазара делът на нелегалните цигари е намалял до 5% през 2018 г., каза Петър Ганев. А за последното тримесечие на 2018 г. този дял е дори 4,4%. През 2018 г. приходите от ДДС и акциз върху тютюневите изделия са над 3 млрд. лв., или 9,5% от всички данъчни приходи в бюджета. Тези приходи с около 1 млрд. лв. повече спрямо ситуацията преди 5-6 години.

Това стана благодарение на политическата воля незаконната търговия с цигари да бъде намалена и приходите в бюджета да бъдат увеличени, коментира Петър Ганев. Въпреки ниския дял на нелегалното потребление, то не е за подценяване - незаконните късове цигари са около 700 млн. броя годишно и са повече както от цялото потребление на тютюн за свиване (изчислено в брой късове), така и от бездимните тютюневи изделия. Криминалните приходи от нелегалното потребление на цигари през 2018 г. се изчисляват от ИПИ в рамките на 90-120 млн. лв. А нелегалната търговия има най-голям дял от пазара в Хасково. При тютюна за пушене по-голямата част е без платен акциз. Но той има малък дял от общия пазар на тютюневи изделия и приходите от нелегалното му потребление са около 20 млн. лв.

 

За заловените нарушители

Присъдите са 6-9 месеца условно

Най-често присъдите за контрабанда на цигари са 6-9 месеца условно, показват данни от анализ на ИПИ за съдебната практика в някои съдилища в страната. Най-често са залавяни хора, които пренасят нелегално между 500 и 1000 къса цигари през границата. Най-често това са безработни българи с основно или средно образование, които живеят в пограничните райони и се занимават с контрабанда за препитание. Много рядко са хващани хора от Турция с цигари без бандерол.

По отношение на нелегалните фабрики за цигари - най-често те са добре скрити, а в тях работят 10-20 души. В разкритите в България през 2018 г. четири нелегални фабрики са работили предимно литовци, а българи са хващани в нелегални цехове в Испания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика