Работниците от кабелния завод в Търговище още чакали последните си заплати

Проверките на трудовата инспекция продължават

Все още не са изплатени последните, февруарски заплати, на 440 работници в завода за автомобилни кабелни инсталации „Зенон” в Търговище, които са пред освобождаване заради затваряне на линиите. Това стана ясно в хода на проверките от трудовата инспекция, чиито служители работят по случая и почти ежедневно са в завода.

Проверяващите съобщиха, че нямат никаква връзка с двамата собственици и управители, които са с турски имена и се предполага, че не са в България.

Инспекторите контактували само с местни изпълнителски кадри, които обаче нямали пълномощия, а били оставени на работа, за да оформят документите на работниците.

Те са получили предизвестия, че ще бъдат съкратени от втората седмица на април и заради неяснотите излязоха на протест миналата седмица, тъй като си чакат заплатите. Хората трябва задължително да отидат навреме да получат заповедите за прекратяване на трудовите правоотношения и да им бъдат оформени трудовите книжки, за да могат да се регистрират на борсата, напомниха от инспекцията.

При проверките е станало ясно, че работниците са получили възнагражденията си за декември и януари, които са били по трудов договор. Някои са взели и бонуси. През този период е имало и много болнични. Оставали дължими само февруарските заплати, които е трябвало да се платят до 15 март и заради забавянето ще последват законови санкции.

Повечето от работниците са от селата, включително от съседни общини – Антоново, Омуртаг, Лозница, Преслав.

Все още няма никаква официална информация какви са причините за прекъсване на дейността, какво ще стане с производствената база и т.н. „Зенон” беше подизпълнител на голяма фирма, която има заводи у нас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони