Работодателите: Законът за хората с увреждания е унизителен

Промените ще доведат до нов спад на инвестициите

Отпада защитата от уволнение

Проектозаконът за хората с увреждания е унизителен за тях и нагъл към представителите на бизнеса, в чиято стопанска дейност държавата се намесва пряко. Това се казва в становище на Българската стопанска камара по повод предложенията на социалното министерство да бъдат въведени квоти за наемане на хора с увреждания от работодателите. Ако те не ги изпълнят, ще трябва да внасят 30% от минималната работна заплата за страната в специален фонд.

“Това е унизителен подход спрямо хората, които по една или друга причина са с над 50% намалена трудоспособност. Готовността на работодателя да наеме служител се определя от професионалните качества, знания, умения и компетенции на съответния човек, а не от здравословното му състояние”, се казва в позицията на работодателите. Те подчертават, че заетостта на хората с намалена трудоспособност не трябва да се решава с квоти, а с мерки, за които основно отговорна е държавата.

И напомнят, че основна пречка пред наемането им е липсата на достъпна публична среда, която е отговорност на държавата и общините, а не на частните компании.

Според тях промените “забиват поредните пирони в конкурентоспособността на бизнес средата и ще доведат до нов спад за чуждестранните и местни инвестиции”.

И изразяват несъгласие с идеята бъдещият фонд “Заетост на хора с увреждания” да се пълни с вноски от бизнеса, а да се харчи от държавни институции.

Според министъра на труда и социалната политика Бисер Петков обаче квотите отговарят на европейските.

Ще отпадне обаче защитата на хората с увреждания при уволнение, допълни той. По думите му това става по настояване на работодателските организации. Уволнението вече ще става само с предварително индивидуално разрешение от Главна инспекция по труда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес