Работодателите предвиждат рекорден прием на нови служители

безработни

Работодателите в България отчитат най-силните намерения за наемане на нови служители за последните седем години. 14% от тях предвиждат да увеличат нивата на заетост през последното тримесечие на годината. Едва 5% процента очакват да освободят част от служителите си. Това показват резултатите от Обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта и развитието на пазар ана труда до края на годината.

80% от работодателите не очакват промяна в плановете си за заетост. Коригирана спрямо сезонните колебания, нетната прогноза за заетостта има стойност от +14%, като остава стабилна на тримесечна база и се увеличава с три процентни пункта в сравнение със същия период на миналата година, посочват авторите на изследването.

Работодателите от всички 10 индустрии, включени в изследването, имат положителна прогноза, като тези от сектора на строителството, минното дело и производството отчитат най-силните намерения увеличаване броя на служителите - съответно с 24%, 20% и 15%. Секторите „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“ и „Транспорт, складове и комуникации“ също отчитат добри перспективи за наемане с прогнози от съответно +13% и +12%. В допълнение работодателите от всички пет региона очакват да увеличат работната сила през следващото тримесечие.

bg_infogr_q4_2017

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика