Работодателите трябва да се съобразяват с ниските температури при работа

Въпрос: Здравейте! Работя на открито пространство, а последните дни температурите паднаха доста под нулата. Има ли някакви изисквания, които работодателите следва да спазват, когато температурите са отрицателни?

Т. Станиславова, гр. Павликени

Отговор: Зимните температури налагат допълнителни изисквания към работодателите. Те са посочени в Наредба ? РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места. Работодателите следва да предприемат специални мерки за опазване живота и здравето на работещите.

Могат да бъдат предприети организационни и/или технически мерки за минимизиране на риска. Такива могат да бъдат промяна на работното време с цел избягване на полагане на труд в най-студените часове на денонощието; въвеждане на по-чести почивки; промяна на типа работа, като се възлага такава, която е по-безопасна при дадени условия; осигуряване на подходящо работно облекло; на лични предпазни средства или средства за колективна защита (в случая такива, които предпазват от преохлаждане и измръзване); на помещения с условия за възстановяване на топлинния баланс на организма; топли напитки и т.н.

Трябва да бъде осигурено наблюдение или средства за комуникация с работещите на открито на изолирани работни места, както и първа медицинска помощ и условия за подходящо транспортиране при внезапно влошено здравословно състояние до медицинско заведение.

В Наредбата за минималните изисквания за микроклимата са описани също оптималните и допустимите минимални и максимални стойности на температурата на въздуха в студения и топлия период на годината при лека, средно тежка и тежка физическа работа в закрити помещения. При ниски температури оптималните стойности варират между 16 и 23 градуса, а допустимите – от 13 до 25 градуса, като по-ниски температури са допустими съответно при тежката физическа работа.

Работата на открито трябва да се преустанови при опасно ниски или високи температури, гръмотевични бури, обилен валеж, силен вятър и гъста мъгла, определени с код “оранжево” или “червено” от Националния институт по метеорология и хидрология, ако създават заплаха за живота и здравето на работещите и за безопасното изпълнение на трудовата дейност.

По изключение работата не се преустановява, когато става дума за работа във връзка с отбраната на страната; за предотвратяване на бедствия и аварии и за овладяване и преодоляване на последиците от тях; за извършване на неотложни обществено необходими работи по възстановяване на водоснабдяването, електроснабдяването, отоплението, канализацията, транспорта и съобщителните връзки и оказване на медицинска помощ.

Ако не се спазват тези изисквания, инспекторите от Главна инспекция по труда могат да извършат проверка и да наложат глоба в размер от 1500 до 15 000 лв. При повторно нарушение санкцията скача от 20 000 до 30 000 лв.

Д-р Тодор Капитанов, юрист, Национален секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния сектор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България