Работодатели дават щедри бонуси за довеждане на нов колега в офиса

офис

Бонус, ако доведеш нов колега в компанията, за която работиш – това предлагат на служителите си компании у нас, за да решат проблемите с липсата на кадри, информира БТВ.

В компанията, в която Юлиан Милев е финансов директор, повече от 50% от настоящите служители са наети по такава програма. В нея има свободни около 150 работни места. Търсят се хора за кол център и ИТ специалисти, но се намират трудно. Затова я има и програмата, с която се дават пари на всеки привлякъл нов колега.

Бонусите са между 200 и 1000 лева.

„Това е канал, в който можем много по-бързо да си доставяме кадри, отколкото през кариерните сайтове“, обяснява Милена Илиева, директор „Човешки ресурси“ в друга компания, която наема хора с езици за работа по различни проучвания.

Според компаниите за подбор на персонал политиката „бонус срещу служител“ ще става все по-популярна.

„Можем да ги очакваме във високотехнологичните международни компании в сектори като фармацията, инжинеринга и финансите“, смята Любка Троева от компания за подбор на персонал.

Очаква се проблемът с кадрите да се задълбочава, защото повечето работодатели планират да наемат, а не да освобождават персонал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика