Радев: Авиацията ни носи духовната красота на дълга към нацията и верността към България

Българската авиация е създадена на духовните криле на нашия народ от порива и идеалите на възрожденците ни за свобода, тя се ражда като гордост на нацията и олицетворение на нейната мощ. Това заяви президентът Румен Радев при представянето на книгата „Феноменът българска авиация“, написана от полковника от запаса, военен и граждански пилот Иван Петков. Книгата проследява важните събития от историята и личности в българската авиация.

Президентът отбеляза всеобхватния подход на Иван Петков в 300 страници да събере не само историята, но и "необятния и несломим дух" на българската авиация. Само човек с огромни познания, с изживяно страдание и любов към авиацията може да напише такава книга, заяви Румен Радев. Президентът отбеляза, че авторът е успял да опише възхода, но и падението, цялата болка, но и гордост и радост, да обхване държавността, но и опитите за политизирането на българската авиационна история. Румен Радев подчерта, че България има с какво да се гордее не само в миналото, но и днес, защото българските пилоти са равни на своите партньори, въпреки предизвикателствата и недостатъчния нальот.

„Ние носим в сърцата и на крилете си духа на нова България“, заяви президентът. По думите на Румен Радев, всеки летец и авиационен специалист е държавник, защото мисли първо за родината си и залага своя живот в името на България. „Авиацията е извор на държавност и Иван Петков разбира това“, посочи президентът.

Към присъстващите пилоти, ветерани, авиационни специалисти Румен Радев се обърна с думите: „Авиацията носи духовната красота на дълга към нацията и каквото и да става оттук нататък, никой не може да ви отнеме тази красота и вярност към България. Затова и нашата авиация е силна и непобедима, устояла на всякакви превратности и ще пребъде“.

Книгата беше представена в Клуба на българската авиация на „Летище София“. Иван Петков е автор и съавтор на повече от 10 книги на авиационна тематика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България