Радев: Въоръжените ни сили са в преломен момент от своето развитие

Румен Радев

Въоръжените сили на Република България се намират в преломен момент от своето развитие в резултат на политическа недалновидност, системно недофинансиране и кампанийност. Това каза президентът Румен Радев по време на тържественото си слово по повод отбелязването на 105 години от създаването на Военна академия „Г. С. Раковски”.

„Последният отчет на Министерство на отбраната за състоянието на отбраната и Въоръжените сили е ясен и безпристрастен. Вие знаете много добре какво се констатира там, че Въоръжените сили са в състояние само частично да изпълняват задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на сигурността, суверенитета и териториалната цялост на страната”, заяви Радев.

„Причините са до болка познати – липса на съвременна техника и оборудване, липса на средства за пълноценна военна подготовка, нисък социален статус на военнослужещите и застрашителен отлив на личен състав”, допълни още той. По думите на Радев за преодоляване на тези негативни тенденции държавното ръководство предприема мерки. „Вече са приети важни проекти за инвестиционни разходи и е гарантирано тяхното финансиране. Още повече – като членове на най-мощния отбранителен съюз, България твърдо ще следва политиката на постигане на 2% разходи за отбрана от БВП, 20% от които за инвестиции”, допълни още държавният глава. Той се обърна към слушателите и студентите в академията с думите: „На вас се пада огромната отговорност и привилегия, в следващите години, да превърнете тези средства в бойни способности”. В края на словото си той поздрави всички, които по някакъв начин са свързани с Военната академия и им пожела успех в развитието на военната наука.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България