Радев и Цацаров атакуваха ЗЧОД

Президентът и главният прокурор са единодушни, че охраната на реда е задължение на изпълнителната власт

Главният прокурор Сотир Цацаров отправи искане до Конституционния съд за обявяване за противоконституционни на 4 члена от приетия през януари т.г. Закон за частната охранителна дейност (ЗЧОД). Няколко часа по-късно и президентът Румен Радев сезира КС за същите текстове в закона (Пълните текстове виж в електронното издание на „Труд” -   и ).

В този закон за първи път се създава като нов вид дейност охраната на урбанизирана територия, с което се нарушава конституционно предвидената компетентност на Министерския съвет, областните управи и МВР по опазване на обществения ред и националната сигурност, като тези правомощия се възлагат на търговски дружества, се сочи в исканията. Според Радев по същество това е „отказ от страна на държавата чрез нейните изпълнителни органи да осъществява възложените функции по охрана на обществения ред”.

„Сключването на договори за охрана от страна на кмета на общината ще постави гражданите в положение на зависимост от неговата воля дали, доколко и чрез кого да се осъществява частна охранителна дейност в съответното населено място”, пише в мотивите си Цацаров. Според него допълнителни усложнения биха могли да се очакват, ако гражданите реализират правото си сами да се договарят с гардовете и е недопустимо охраната на реда в населеното място да зависи от активността на частно правни субекти, а не на държавните органи. Главният прокурор напомня, че Законът за МВР дава възможност да се изграждат звена „Общинска полиция”, които функционират при ясна законова уредба. Основният му аргумент е, че опазването на обществения ред, който включва и защитата от престъпни посегателства спрямо гражданите и техните имущества, е конституционен и законов ангажимент на МС и МВР.

В края на януари три големи работодателски организации – АИКБ, БСК и БТПП, се обявиха против същите текстове в закона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика