Радев: Президентът трябва да назначава председателя на Агенцията за борба с корупцията

Държавният глава призова за обединение на законопроектите на ГЕРБ и БСП

Президентът трябва да назначава председателя на Агенцията за борба с корупцията, такава е здравата институционална логика, заяви президентът Румен Радев във Военната академия "Георги С. Раковски“.

"Много са нещата, накъдето политиците да насочат вниманието си – във всички сфери очакваме наистина едно законодателство, което да отговаря на обществените очаквания и да се прави така, че да има време обществото да се запознава с това какво се предлага, да има обществено обсъждане и дебати. Фокусът е антикорупцията и това ще бъде темата на бъдещия КСНС на 9 октомври“, заяви Радев.

На въпрос как оценява антикорупционния законопроект на БСП, където се споменава и ролята на президента, той отговори: "Първо, корупцията е изключително важна тема за България. Борбата с корупцията не може да става само с превенция, тя е важна разбира се, но не по-малко важни са разследването, обвинението и наказанието. Очаквам един комплексен подход, който да включва всички необходими мерки. Относно избора кой да назначава председателя на Агенцията, съгласен съм с предложението президентът да го назначава“, допълни Радев.

Радев уточни, че не се е произнесъл какъв трябва да бъде точно, тъй като това е въпрос на дебати.

"Здравата институционална логика наистина диктува той да бъде назначаван с участието на президента. Как можем да си представим, че парламентарното мнозинство ще избере този човек и ще бъде ли в състояние той да разследва правителството, ако то е излъчено от същото това парламентарно мнозинство. Няма логика“, каза още държавният глава.

"Единият антикорупционен законопроект е фокусиран върху превенция, а другият - върху разследване по обвинение, необходим е един закон, обхващащ всичко това", заяви президентът.

Попитан кой е по-добрият антикорупционен законопроект от двата изготвени от ГЕРБ и БСП, президентът отговори: "Единият е фокусиран върху превенция и профилактика, а другият повече върху разследване по обвинение. За мен трябва да има такива мерки, които да обхващат всичко това и в един закон, и да има и съответните структури, които да го извършат. КСНС е една платформа, където се търси съгласие. Мисля, че има достатъчно аргументи и огромни обществени очаквания, така че нещата да се случат“, каза още президентът.

„Това, че болният ще си скъса диагнозата, не означава, че ще оздравее. Мисля, че докладът на служебното правителство беше реалистичен. Този доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили предлага да лекуваме армията със самовнушение“, заяви президентът в коментар за одобрения по-рано през седмицата от Министерски съвет Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2016 година. Държавният глава бе гост на Военна академия „Георги Стойков Раковски“, където участва в тържественото откриване новата учебна 2017-2018 година.

„Тук не говорим за вина, а за реалната обстановка, за моментното състояние. Как можем да се движим напред, ако не знаем какво е реалното ни състояние“, попита президентът Радев и добави, че едва след като този въпрос получи своя смел и откровен отговор ще започне истинската трансформация на Въоръжените сили.

Попитан кои трябва да бъдат приоритетите пред политиците в началото на новия сезон и накъде те да насочат вниманието си, държавният глава отговори, че във всички сфери е необходимо законодателство, което да отговаря на обществените очаквания след съответното обсъждане и дебати. „Фокусът обаче е антикорупцията и това ще бъде темата на следващия Консултативен съвет за национална сигурност на 9 октомври“, категоричен бе Румен Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика