Радев призова за „Български поток“

Категорично отхвърляме завишените изисквания за намаляване на емисиите на парникови газове, заяви държавният глава

Европа може много да ни помогне, ако не създава пречки. Освен “Турски поток”, е нужна и пряка доставка към България и към ЕС - “Български поток”, който да гарантира сигурността на доставките на газ за Европа. Това заяви държавният глава Румен Радев в Катовице, където е на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP24). Президентът уточни, че само така България може да бъде независим енергоразпределител.

Участието на Радев в глобалния форум е по покана на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и президента на Полша Анджей Дуда.

“Категорично отхвърляме завишените изисквания, защото въгледобивът означава запазване на работни места, но и гарантира сигурност”, заяви Радев.

“В тези програми са страни като Германия, Полша, Гърция, Чехия, Унгария, и ние трябва да мислим за нашето бъдеще, България за сега не е включена”, изтъкна той и призова за по-активната позиция на правителството.

“Ние сме на път да преизпълним целта от намаляване на емисиите с 20% за 2020 г. в сравнение с 1990 г., посочи президентът. Той отбеляза, че през 2016 г. емисиите на парникови газове в България са намалели с 49% в сравнение с базовата 1988 г. и с 4,4% в сравнение с предходната 2015 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България