Радикализираните в Европа са от средната класа и с криминално минало, а "Ислямска държава" им обещава изкупление

Повече от половината европейски ислямисти имат криминално минало и се присъединяват към групировката „Ислямска държава“, тъй като тя им обещава „изкупление“, съобщи вестник „Индипендънт“, цитиран от БГНЕС, позовавайки се на изследване на Международния център за изучаване на радикализацията (International Centre for the Study of Radicalisation (ICSR) в лондонския „Кингс Колидж“.

Все повече анализатори стигат до извода, че терористите произхождат от средната класа, казва директорът на ICSR, експертът по тероризъм Питър Нойман. Той отбелязва, че службите за сигурност на европейските страни често се надяват, че радикално настроените младежи могат да изменят възгледите си.

"На практика обаче става така, че те продължават да се държат асоциално и да извършват престъпления, уверени, че го правят в името на вярата. На престъпниците се дава нравствено оправдание за онова, което те така или иначе винаги са правели“, обяснява Нойман.

Изследователи от центъра показват, че повече от половината ислямисти в Европа имат криминално минало. По негово мнение страните в Европа губят контрол върху разпространението на радикалния ислям в криминална среда. Той препоръчва европейските специални служби да си взаимодействат по-тясно за решаване на този проблем.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа