Радина Филипова - Целуната от съдбата

Когато късметът ти кацне на рамото и си много упорит, постигаш чудеса. Живо доказателство е историята на една млада варненка. На 22 години Радина Филипова има над 110 медала от състезания по художествена гимнастика, гради паралелна кариера на спортен съдия и модел, а преди месеци дебютира и на големия екран в хитовата продукция на “Дисни” - филмът “Дъмбо”.

Родена съм с късмет, защото винаги, когато съм била в изпитание и мечтите ми са изглеждали невъзможни, е ставало така, че да се сбъднат, казва Радина. Но веднага прави уговорката, че за да е благосклонна съдбата към теб, трябва да си упорит и да преследваш целта си, а не да лежиш у дома и да чакаш късметът да дойде. Чаровната грация бе една от националките ни по художествена гимнастика допреди 4 години. Стъпва на килима едва 4-годишна, по съвет на леля си, която е единственият спортист във фамилията. Момиченцето може да прави шпагат и това впечатлява президентката на спортен клуб “ЧАР-ДКС” Мария Чиприянова, която скланя да я приеме въпреки крепката й възраст. Няколко години по-късно настоящата главна треньорка на клуба Филипа Филипова поема подготовката на Радина. Следват серия от регионални, национални и международни успехи. След 7 години в националния ни отбор по художествена гимнастика грацията претърпява тежка травма и лекарите са категорични - край със спорта. Като типичен Телец обаче Радина не се отказва и още година тренира с адски болки, за да се яви на световно. След него най-сетне приема, че трябва да се раздели със залата и големия килим, които са били целия й живот до момента.

“Прекарвах там години наред по 10-11 часа всеки ден. Учех индивидуално, за да тренирам. И в един момент всичко приключи. Изпаднах в дълга депресия”, припомня си най-тежкия си миг Радина. Току-що навършила 18 г., тя трескаво започва да търси нов път в живота. За 2 месеца с денонощно учене успява да изкара отлични оценки на матурите. Любовта към художествената гимнастика обаче не прегаря и бившата гимнастичка се връща от другата страна на килима - на съдийската скамейка. И понеже не обича са скучае и да остава без работа, се заема да учи “Бизнес администрация” в УНСС, а после и във ВСУ.

С няколко дини под една мишница Радина се чувства най-добре, защото обича да живее на високи скорости. Харесва й да пътува, затова преди 2 години се записва на студентска бригада отвъд Океана. Работата е уредена, билетът за самолет е купен, но от посолството на САЩ не й дават виза с обяснението, че е нужна допълнителна административна проверка. Така билетът изгаря, но тъкмо тогава Радина получава неочаквана покана - да се снима в холивудската продукция “Дъмбо” на режисьора Тим Бъртън. “Не вярвах на късмета си, ако бях заминала на бригада, щях да пропусна този шанс”, казва целунатата от съдбата грация. Поканата идва от нейна колежка от Бургас, а екипът на филма я одобрява за 24 часа. Така заедно с още четири наши гимнастички след 5 дни Радина заминава за снимки в Лондон. И там открива, че е намерила новото си амплоа.

Макар винаги да се е състезавала индивидуално, тя бързо влиза в големия екип от момичета от няколко държави, които са част от големите циркови сцени в “Дъмбо”. “Заснемането на кадрите от няколко минути ни отне месец и половина усилен труд, защото синхронът между толкова много хора е трудна работа, а трябва да е идеален. Но за мен нямаше проблем, свикнала съм на това темпо”, казва Радина. Тя пази топъл спомен от запознанството си с Колин Фарел и Дани де Вито. Твърди, че и двамата са земни и изключително приятни хора, имунизирани от звездоманията. Радина се надява да получи нов ангажимент за снимки, но борбеният й дух не й позволява да чака. Затова се заема със задачата да бъде модел. Снима се в рекламни клипове, предстоят й изяви на модния подиум. Камерата я обича, а и тя признава, че след първоначалния смут също е харесала да е пред обектива, защото обича да се изявява. Това и несекващата подкрепа на най-близките й хора й дават куража още от малка - да тренира 6 г. преди да изиграе първото си съчетание, да преодолява многото моменти, в които е искала да хвърли любимите си бухалки и да каже “край”. Тази подкрепа й дава хъс да играе на 12 г. в Москва с чужди уреди, трико и музика, след като е загубила сака си в метрото. Няколко години по-късно Радина излиза на състезание в Гърция с пневмония и играе блестящо три съчетания, преди да я отведат с линейка в болница. “Изключително съм благодарна на майка ми и на треньорката ми Филипа Филипова. С нея запазихме близките си отношения и до днес, което е голяма рядкост в спортните среди. Филипа ми е като втора майка”, признава Радина.

Сега амбициозната млада жена гони друга цел - да се дипломира, вземайки две години за една, за да има чисто поле за нови проекти. Мечтае за международни изяви на подиума и с дисциплината и стратегията на изявен спортист преследва целта си, за сбъдването на която се надява отново късметът да кацне на рамото й. Твърди, че и университетската специалност, която е далече от всичките й занимания, я е обогатила с много нови знания. А те ще са й нужни, за да поеме в бъдеще бизнеса на родителите си. Радина е различна от повечето си съграждани, защото не обича да плува и предпочита планината и гората пред морето. Затова скоро ще напусне родната си Варна и ще се установи в столицата.

Обичайните занимания на връстниците й не я блазнят, а щом остане свободен миг, обича да чете книги и да гледа филми по действителен случай.

 

Стана талисман на Световното в София

Няколко години, след като приключи кариерата си на активен състезател, красивата Радина Филипова се върна отново във фокуса на вниманието, този път като талисман на XXXVI Световно първенство по художествена гимнастика, проведено миналата година в София. Покана да бъде лице на страната ни и на родните гимнастички грацията получи лично от Илиана Раева. Радина участва и в 8-минутен филм за България, заснет за първенството. “Беше прекрасно преживяване, което ми вдъхна нови сили и кураж. Невероятно бе да се върна на големия килим и да подкрепям момичетата. Ансамбълът ни днес е най-добър в историята. Те пишат история”, вълнува се Радина.

 

За нея

Големите неща й предстоят

С Ради сме заедно от доста години. Тя беше изключително слънчево дете, винаги съм вярвала в бъдещето й - и като спортист, и като личност. Тя е много борбена, искрена, благодарна и вярваща. Убедена съм, че големите неща в живота й предстоят.

Филипа Филипова, треньор

 

Пример е за всяко младо момиче

Радина е всеотдайна, винаги е насреща. Изключително амбициозна е. Точна, дисциплинирана и никога не разчита само на добрата си визия, а се старае да бъде професионалист във всичко, с което се захване. Младите момичета трябва да вземат пример от хора като нея.

Жаклина Братанова, приятелка на Радина

 

Борбен човек, който винаги се стреми да успява

Радина е много възпитано момиче и завършен спортист. Като майка може би съм пристрастна, но тя е борбен човек, който винаги се стреми да успява. Още от малка искаше все да е първа, да се изяви. Винаги ще я подкрепям в делата й.

Мариана Филипова, майка на Радина

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети