Радосвет Радев: Дигитализацията в администрацията се случва бавно

Сега е най-подходящият момент частният бизнес, нуждаещ се от кадри, да намери такива, а държавата да съкрати част от разходите си, особено с увеличението на възнагражденията. Това заяви председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев по БНТ.

Вчера от от Асоциацията на организациите на българските работодатели алармираха, че държавата спъва бизнеса по всички параметри, като така гони чуждите инвеститори и задушава родните компании.

Според Радев друг проблем е, че дигитализацията на процесите се случва бавно, около 6,7% за страната, но това е и средният процент за ЕС, а тя е важна част за държавите, които се конкурират за инвеститори.

"От тази гледна точка това е важно за конкурентноспособността на България като инвестиционна дестинация, защото вече на много места това е аргумент да инвестираме или не. Зад цифровизацията се гарантира и транспарентност, теоретичен модел на по-малка корумпираност, и тези неща, като обработване на документите, имат значение", посочи Радев.

Той коментира още, че е недопустимо при наличието на дигитален документ да се иска такъв и на хартиен носител в 21 век.

По въпроса за евентуални промени в осигурителната и данъчната реформа, която предлага осигуровките да се делят по равно между работника и работодателя, Радев каза, че това не би ощетило работниците, защото те са най-фаворизираните в обществото индивиди и заплатите им растат, но отрече това да е начална стъпка към прехвърлянето на осигуровките изцяло на работниците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика