Радостта на „Милан“ идва от школата

Феновете на „Милан“ отново мечтаят за паметни европейски вечери, трофеи и големи победи. Причина за тези позитивни мисли са преди всичко новите собственици в лицето на китайския консорциум Сунин Комерс Груп (SCG). Именно те откупиха контролния пакет акции от дългогодишния президент на клуба Силвио Берлускони. Отлаганата на няколко пъти сделка стана факт през април тази година. Само няколко месеца по-късно „росонерите“ започнаха да възвръщат позабравения си блясък. През това лято клубът пръсна над 200 млн. евро за нови играчи като част от стратегията за пробуждане на спящия гигант.

Но въпреки солидните трансфери в лицето на новия капитан Леонардо Бонучи от „Ювентус“ и този на „Лацио“ - Лукас Биглия, на Андре Силва („Порто“), Рикардо Родригес („Волфсбург“), Андреа Конти и Франк Кеси („Аталанта“), Матео Мусакио („Виляраел“), Фабио Борини („Съндърланд“), Хакан Шалханоглу („Байер“ -Леверкузен) и Никола Калинич (“Фиорентина“), най-голямото откритие се оказа едно момче от... школата на „Милан“. Нападателят Патрик Кутроне се превърна в новия всеобщ любимец на претенциозните тифози само за 7 мача. По ирония на съдбата най-голямата радост за феновете в последно време бе също рожба на клуба - Джанлуиджи Донарума. Вратарят набързо навъртя 100 мача за „червено-черните“, но сега тимът има още един талисман от школата и то голмайстор.

2903

Патрик се появи под прожекторите на „Сан Сиро“ в самия край на миналия сезон. В двубоя от 37-ия кръг на Серия А 183-сантиметровият играч замени Жерар Делофеу в заключителните 5 минути на вече решения мач с „Болоня“ (3:0). По това време нито привържениците, нито дори наставникът Винченцо Монтела, осъзнаваха какво предстои да се случи.

Зад дебюта на Кутроне обаче се крие здрав труд в школата на „росонерите“. Роденият на 50 км от Милано играч попада в юношеските формации на тима, когато е на 8 години. Преминава през всички възможни формации, преди да направи фурор в Примавера - младежкото първенство за играчи до 20 г. Там той бележи 43 гола в 67 мача. Отличната форма му носи и първи професионален договор, но със скромни параметри – 80 000 евро годишна заплата.

Сега, само 3 месеца след онзи дебют 6 минути срещу бившия отбор на Делио Роси, настоящият наставник на „Левски“, Кутроне се радва на далеч по-голямо уважение. Причината – 7 гола в 7 мача.

Офанзивният футболист даде заявка за титулярно място със старта на лятната подготовка. Талантът бе точен в приятелската среща с „Лугано“ (4:0), а 11 дни по-късно заби 2 попадения във вратата на „Байерн“, отново в контролен мач.

2902

Първият официален гол за Кутроне падна в Лига Европа. Таранът, сравняван с легендата на тима Филипо Индзаги, се разписа срещу „Университатя“ (Крайова) при победата с 2:0 у дома.

Мечтаният обаче за Кутроне миг дойде още в началните минути на новия сезон в калчото. В 5-ата минута срещу „Кротоне“, нападателят спечели дузпа за своя тим, реализирана в последствие от Франк Кеси. В 18-ата минута резултатът вече беше 2:0, а автор на попадението бе новият герой Кутроне. Гол, дошъл след перфектно центриране на Сусо и успешна стрелба с глава на новото оръжие на „Милан“. До края на първото полувреме статистиката за таланта изглеждаше така: 89% точни подавания, 2 създадени шанса пред противниковата врата, 1 асистенция (за дузпата), 1 удар, 1 гол. Човек би си помислил, че зад тези цифри стои Андре Силва, голмайсторът на „Порто“, коствал 37 млн. евро от бюджета на „росонерите“ това лято, но не.

2901

„Кутроне ни изненада – призна след първоначалния фурор наставникът Монтела. - Действахме с кураж, за да го задържим в отбора, защото имаше доста оферти за него. Мястото му е в „Милан“ и той си го извоюва. Кутроне работи за отбора, което е позитивно. Може би ще бъде на пейката в някои мачове, но това се отнася и за други играчи. Много съм горд от тренировките на тези момчета. Те дори не искат да имат почивен ден.“

Самият играч също е наясно какво иска да постигне като за начало: „Емоцията е невероятна, защото вкарах първия си гол в Серия А – обясни нападателят след мача с „Кротоне“. - Посвещавам това попадение на моето семейство и на всички, които вярваха в мен. Мората е един от кумирите ми, но Белоти също е силен. Радвам се да чуя, че клубът иска да ме запази в състава. Конкуренция има във всеки тим и аз ще направя всичко възможно, за да заслужа правото да играя".

Последвалата седмица след първия му официален гол в Италия пък бе още по-впечатляваща – победно попадение срещу „Шкендия“ за 1:0 на реванша в Лига Европа и ново избухване в Серия А, този път срещу „Каляри“ (2:1).

Така само след 7 официални мача в Серия А, на Ботуша вече сериозно се прокрадва идеята селекционерът Джампиеро Вентура да прати повиквателна на новата звезда на „Милан“ за предстоящите световни квалификации с Израел и Испания.

Дори и това да не се случи, Кутроне не трябва да се отчайва, той вече направи повече от немислимото. Засенчи 200-милионната селекция на „Милан“, спечели сърцата на феновете и показа, че все още играч може да пробие в големия футбол, без да трябва за него да бъдат платени купища милиони...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят