Радо Янков четвърти в света

Радослав Янков се размина на косъм от медал на световното първенство по сноуборд в Сиера Невада (Испания). Носителят на Големия кристален глобус остана четвърти в паралелния гигантски слалом, след като загуби инфарктно полуфинала с австрийския ас Бенямин Карл, а след това и дуела на бронза с швейцареца Невин Галмарини.

Денят започна отлично за българина, който даде най-добро време в квалификацията. Янков остави далеч зад себе си Андреас Промегер (Австрия) и получи правото да избира трасе във всяко от каранията си. Той заложи на червеното, на което спечели убедителни победи срещу Михаел Трап (САЩ) и Себастиан Кислингер (Австрия), за да се класира на полуфиналите. Там негов съперник бе четирикратният световен шампион Бенямин Карл и Янков реши да заложи на синьото трасе. Двамата се движеха рамо до рамо до средата на дистанцията, където чепеларецът допусна лека грешка. Той се хвърли да наваксва, но пресече финала 2 стотни след австриеца, който си отмъсти за двете поражения от Дивеча в Банско.

В малкия финал Янков се върна на червения път, но за втори пореден ден отстъпи на Галмарини и не успя да спечели първи медал за България от световни първенства по сноуборд. Титлата грабна Промегер, който победи Карл на финала. При жените пък шампионка е Естер Ледецка (Чехия), а Теодора Пенчева остана 36-а в квалификацията.

Следващия старт на Янков е паралелния слалом от финалите на Световната купа във Винтерберг (Германия) в събота, където ще се опита да защити Големия кристален глобус.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт