Илиана Раева: Нешка Робева използва инцидента с Цвети, за да насъсква хората срещу мен

Илиана Раева

Председателят на Българска федерация по художествена гимнастика (БФХГ) - Илиана Раева, беше категорична, че в обвиненията на треньорката Нешка Робева за финансови злоупотреби и еднолично управление няма нищо вярно, а легендарната наставничка трудно понася последните успехи на българската гимнастика.

Робева не беше избрана в Управителния съвет на федерацията на последното заседание, а пред БТВ заяви, че Раева сама назначава хора в комисиите и разполага еднолично с цялата власт.

"Нешка Робева говори само за себе си - натиск върху деца, еднолично управление, разпределяне на пари, комфорт. Говори много интересно и манипулативно, типично в нейн стил. Аз ѝ отговарям в последните 25 години. Страшното, че използва една трагедия, играе на тънката струна на хората. Тя знае, че никога не съм злоупотребявала с пари и не управлявам еднолично, просто трудно понася нещата. Трудно понесе медала от олимпийските игри, трудно понесе бенефиса, най-трудно понесе това как бях избрана на общото събрание", каза Раева в сутрешния блок на медията.

Тя беше категорична, че в Управителния съвет на федерацията са намерили място само заслужили шампионки и големи имена - трикратната световна шампионка Мария Петрова, трикратната световна шампионка Мария Гигова, световната и европейска шампионка Елизабет Колева, световната и европейска шампионка Ели Лазарова.

"Нешка не е в УС, защото не я избраха. Тя е предпоследна по брой гласове. Не исках да ги говоря тези неща, но тя използва инцидента с Цвети, за да насъсква хората срещу мен. Искам веднъж завинаги да се разбере - никой не се сравнява с Нешка. Тя е гений, най-великият треньор на България, казвала съм го нееднократно. Никой не желае да се сравнява. Нито имам нейните успехи като треньор, нито ще ги имам, нито гоня треньорска кариера. В момента аз съм ръководител на БФХГ, всичко там е прозрачно. В момента истината е, че хората много ни се радват. Робева иска да настрои хората срещу художествената гимнастика, лично срещу мен", заяви петкратната европейска шампионка.

Раева заяви, че бившата ѝ треньорка, под чието ръководство е постигнала едни от най-добрите си класирания в кариерата, е заявила на Общото събрание, че иска да бъде в Управителния съвет на федерацията, дори да е в опозиция.

Златното момиче отговори и на нападките за промяната в подготовката на състезателката Невяна Владинова, която завърши на 7-мо място на олимпийските игри в Рио де Жанейро и тренира в клуба на Робева

"Бранимира Маркова (б.а. - треньорката на Владинова) дойде при мен и каза, че твърдо повече не иска да бъде опозиция и ако ръководството на федерацията искат подготовката да е централизирана, тя ще бъде такава. Знаете ли какъв е проблема? Това, че ние искаме да има централизирана подготовка, а Робева не иска. Когато тя беше треньор, всичко беше централизирано и никой не можеше да си помисли, че може да съществува извън залата. Сега това, което тя е правила, го прави някой друг и на нея вече не ѝ харесва", заяви Раева.

"Хората отново ме избраха с абсолютно мнозинство, довериха ми се, смятат, че работя в правилната посока. Хлябът и ножът са в мен, така както бяха в нея. само че аз обичам да режа хляба с масло и мед и да го давам на състезатели и треньори и това го знаят всички", допълни тя.

Раева беше категорична, че заплатата ѝ се определя от спонсорите на федерацията, а повечето от тях, включително и тези на клубовете, са привлечени от самата нея.

"Фаворизират се героите на България? Винаги ще фаворизирам такива гимнастички, за които талантът е неприкрит пред всички и ще продължавам да фаворизирам гимнастички, с които България ще се гордее и ще бъде много щастлива! Голямата любов, която изпитват към гимнастичките, към треньора Ина Ананиева, тя трудно го понесе", отговори Раева на обвиненията, че момичетата от ансамбъла нямат достатъчно конкуренция.

"Хайде да следваме морала си! Нешке, готова съм да отговарям на всеки един въпрос и няма да спра да отговарям!", обърна се Раева директно към критика си.

Президентът на БФХГ заяви, че бенефисът е направил щастливи и състезателките и публиката, но няма вероятност той да се повтори.

"Получаваме страшно много запитвания дали ще повторим бенефиса. Имахме такава възможност, но преценихме, че няма да се получи по този начин. Той трябва да остане с тази емоция, с тази любов", категорична е Раева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България