Ражда се общ туристически бранд "Черно море"

Договарят винени, културни и круизни маршрути

12-те държави членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество /ОЧИС/ ще рекламират пред света общи туристически маршрути под бранда "Черно море". Това разписаха в декларация министрите на туризма на черноморските държави и участващите в ОЧИС страни без излаз Албания, Армения, Азербайджан, Гърция, Молдова и Сърбия.

Срещата е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС и е финална за страната ни като координатор на групата по туризъм в ОЧИС.

"Декларацията е огромен успех, защото дава начало на разработването на общи маршрути за винен, круизен и културен туризъм, които се подкрепят от всички членки, независимо от сложните отношения между част от тях", каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Според нея колегите й от Русия, Украйна и Турция са подкрепили идеята за създаване на вътрешни круизни линии в Черно море, които да минават през зони без конфликти. Конкретните пристанища ще бъдат уточнени на среща в Турция, която поема координационните функции в туризма в ОЧИС за следващите 2 г., добави Ангелкова. Според нея най-бързо може да се реализира маршрутът "Черноморска кухня и вино". Той ще се предлага в комбинация с културни обекти под егидата на ЮНЕСКО в 12-те страни, които годишно се посещават от 119 млн. чужденци.

"Туризмът е основен сектор в Черноморския регион. В него трябва да се инвестира, но е важно да работим и със законодателната власт за облекчаване на визовия режим", посочи след срещата Асаф Хаджиев, генерален секретар на Парламентарната асамблея на ЧИС. Според него България би спечелила, ако започне да издава визи на гости от трети страни направо на летището при пристигане.

За да отчита по-висок ръст на туристите, страната ни се нуждае от повече 4 и 5-звездни хотели, които са най-търсени, подчерта Ангелкова. Тя припомни, че още преди старта на сезона наличните луксозни бази по морето са били изкупени напълно. Последни данни на МТ сочат, че от юни до септември у нас ще почиват 5% повече чужденци от посрещнатите миналото лято 5,3 милиона.

Повече ще са туристите от Германия, Чехия, Полша, Израел, Великобритания, Холандия и Франция, отчете Ангелкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика