Разбитата банда за фалшиви документи работила с клиенти от Северна Македония, Албания и Косово

Задържани са 6 души, съпруги играели ролята на куриер

Разбита е престъпна група, изготвяла фалшиви документи и пари, която е действала от 2019 г. на територията на цялата страна. Това каза на брифинг говорителят на специализираната прокуратура Сийка Милева.

Групата е развивала своята дейност в две направления. Първото ниво отговаряло за набиране на клиенти, а участниците във второто ниво изготвяли неистинските документи и пари.

Групата е от 6 лица, като общували чрез своите съпруги, които играели ролята на куриери.

Изготвяни са дипломи за средно и висше образование, международни паспорти, работни визи, лични карти, шофьорски книжки, като си имало и ценоразпис.

Цената на документите е зависела от поръчаното количество и качество и се е определяла още от националността на клиента. Така например фалшива лична карта е струвала 600 лв., шофьорска книжка – 300 лв., диплома за средно образование – 350 лв., диплома за висше образование -  650 лв., акт за раждане – 130 лв., удостоверение за психологическа годност за шофьори 100 евро.

Основните клиенти били от Северна Македония, Албания и Косово, както и граждани от арабски и азиатски произход. Като основно се ползвали на територията на ЕС.

При операция, проведена на 15 ноември в София, Варна и Кюстендил, са задържани шестте лица. Петима от тях са с постоянна мярка за неотклонение – трима са със „задържане под стража“, един е с влошено здравословно състояние и е под домашен арест, а последният е с парична гаранция.

При операцията са извършени множество претърсвания и са открити две работилници, в които са изготвяни фалшификатите – едната е в двор на автосервиз, а втората в дома на един от задържаните.

Членовете на групата са криминало проявени и повечето са осъждани за документни престъпления, измами и каналджийство. В нея са участвали баща и дъщеря.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България