Разбитата печатница във Варна произвела над милион долара по стотачки

Организираната престъпна група, занимаваща се с печатане на фалшиви долари, е разбита при операция на МВР и Специализираната прокуратура преди три дни във Варна. Групата е действала от март тази година. Това обявиха на брифинг от прокуратурата.

"Хванахме ги в действие, като вече бяха напечатали над 1,3 милиона долара", каза изпълняващият функциите ръководител на СП Димитър Петров.

На 2 ноември беше разкрита групата и установени извършителите. На няколко адреса във Варна са съхранявани машини, техника и мастила, необходими за изготвяне на фалшивите пари, допълни наблюдаващият прокурор Сийка Милева. Открити са банкноти с номинал 100 на обща стойност над 1,3 млн. щатски долара. Банкнотите са били в различна степен на производство, а някои - напълно завършени, обясни тя.

Освен това са били открити служебни холограмни знаци на МВР и Морска администрация, във връзка с които предстои повдигане на отделни обвинения.

От прокуратурата казаха също, че използваните мастила имитират магнитно мастило, което прави банкнотите трудно различими от истинските при проверка в банката. Изготвени са експертни справки за всички открити банкноти.

Печатарската машина е открита в гараж, който е бил напълно шумоизолиран. Парите пък са намерени на два адреса - в жилището на единия от задържаните и в къща в местността Евксиноград.

От прокуратурата бяха категорични, че не е имало разпространение на фалшивите пари. Обикновено те се произвеждат и след това се търси купувач, каза директорът на ГДБОП, главен комисар Ивайло Спиридонов.

По операцията срещу печатницата за фалшиви долари имахме много добро взаимодействие с колегите от "Сикрет сървис" (САЩ), които предоставиха техника и експертиза. При подобна конспиративна дейност трудно се стига до абсолютно всичко на първоначалния етап. Винаги, когато става въпрос за фалшифициране на долари, сме ползвали тяхната експертиза, посочи Спиридонов.

"Изключително трудно е извършителите да бъдат задържани на местопрестъплението. Те не работят всеки ден. През по-голямата част от времето се занимават логистика - осигуряване на материалите и суровините", допълни рой.

Няма връзка между задържаните при операцията във Варна и групата за фалшиви долари и евро, която беше разбита преди две седмици в Слънчев бряг, категорични бяха от държавното обвинение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право