Разбиха банда за имотни измами

Снимка: Архив

Намирали възрастни, самотни и психичноболни и ги мамели с напътствията на бивш нотариус с отнети права

СДВР и спецпрокуратурата разбиха престъпна група за имотни измами, в която участвал и бивш нотариус. Четирима души са в ареста и спецпрокуратурата ще им поиска постоянна мярка за неотклонение по-късно днес.

Разследващите започнали да следят дейността им преди около 8 месеца, след като получили оперативен сигнал, че се подготвят сделки за придобиване на имоти, най-вече от възрастни, самотноживеещи и психичноболни, които нямали наследници.

Става дума за 23 жилища, които са придобити чрез фалшиви документи и още 9 имота, за които служителите на СДВР са предотвратили измамата.

Членовете на групата или подставени лица намирали пенсионери и психичноболни и под различен предтекст ги карали да подпишат празни листи, да пишат саморъчни завещания и так да предоставят имотите си. Общата стойност на имотите е около 300 хил. лв.

Бившият нотариус е бил с отнети права, а в групата участвал като консултирал останалите какви документи са необходими, при кой нотариус да изповядват сделката и как са подготвят свидетели за т.нар. обстоятелствена проверка, при която пред нотариуса се твърди, че подставеното лице ползва повече от 10 години и има право на придобиване. Останалите членове са от криминалния контингент.

Директорът на СДВР Георги Хаджиев обясни, че трудно може да се докаже дали нотариусите, изповядвали сделките, са знаели за измамната схема. При обиски са намерени много документи, компютри, нотариални актове и пълномощни, обясни наблюдаващият прокурор Ваня Христева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право