Разбиха концлагер за кучета

Собственикът на развъдника мамил и държавата, и клиентите си

Развъдник за отглеждане и нелегална търговия с кучета разбиха полицията и прокуратурата във Варна след сигнал от евродепутата от ГЕРБ/ ЕНП Емил Радев. В два кучкарника край с. Звездица и в кв. Галата бяха открити 67 четириноги, заключени в клетки и обградени от адска мръсотия. Стопанинът им - Веселин Лефтеров, бе задържан за 24 ч. Срещу него е образувано досъдебно производство за крупна данъчна измама, фалшифициране на документи, разследван е и за насилие над животни, обясни окръжният прокурор Владимир Чавдаров на съвместен брифинг с шефа на полицията ст. комисар Даниел Пашов и главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов. Кучкарникът работел от години, досега за него са подавани стотици сигнали.

Полицията е правила проверки, но собственикът все успявал да се спаси. Действал е конспиративно, вероятно и с  протекции на служители от контролните институции, предположи Чавдаров. Веселин Лефтеров продавал  четириноги чрез няколко сайта. С фалшиви документи, върху които слагал подправени подписи на ветеринари, той пласирал у нас и в чужбина кучета без ясен произход като расови. Преводите от клиенти отивали в сметки на дружества, регистрирани на името на бездомници. Месечният оборот стигал до 60 000 - 70 000 лв. Сигналът до Радев, довел до разбиването на развъдника, подала преди 6 месеца фондация "Лъки Хънт", която има приют за бездомни и тормозени кучета. Там ще бъдат настанени и откритите при акцията домашни любимци. "Те са много зле, дехидратирани са, очите им са възпалени, някои имат и рани. Досега не съм виждала подобен концлагер за кучета", коментира ветеринарният лекар на фондацията д-р Мариета Станкова. Животните са били подлагани на нечувани жестокости, допълни Емил Радев.

"Негодните вече да раждат майки са били убивани, а болните малки кученца са давани за храна на прасетата. Ушите и пръстите на животните са рязани без упойка, директно с клещите. Това е недопустимо!", категоричен бе евродепутатът, който бе инициатор за създаването на зоополиция у нас. "Надявам се правомощията й да се разширят, защото насилието над животни е тежко престъпление. Всеки случай като днешния прокарва практика", коментира Младен Маринов. Засега срещу арестувания Лефтеров няма повдигнато обвинение, тъй като обиските и събирането на доказателства продължават. До момента са претърсени 5 адреса и 4 коли, от които са иззети счетоводни документи, компютри, джиесеми. Издирват се тайници с документи и пари, уточни Владимир Чавдаров. "Днешната акция показа, че няма недосегаеми хора. За първи път се разбива такъв развъдник за кучета у нас", посочи Емил Радев и благодари на главния прокурор Сотир Цацаров, който наредил провеждането на продължилата няколко месеца операция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони