Разбиха печатница за долари менте

Фалшификатори си направили стикери на ГДБОП и КАТ

Намерени са общо $ 1 350 000

Спецпрокуратурата и ГДБОП разбиха престъпна група, печатала фалшиви долари във Варна. Трима души са задържани по време на изготвяне на 100-доларови банкноти на обща стойност около $1 350 000. Повдигнати са им обвинения за изготвяне на фалшиви парични знаци и документни престъпления и спецсъдът ги е оставил постоянно в ареста.

Печатницата била скрита в гараж в частна къща в местността Евксиноград, разкриха шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов и наблюдаващият прокурор по делото Евгения Деянова. Намерените по време на арестите банкноти били само по 100 долара и в различна степен на готовност. Мастилата и машините, които групата използвала, са с много високо качество и правили фалшификатите изключително трудно разпознаваеми. Разследването започнало през септември 2017 г. Арестите били извършени с участието на американската “Сикрет сървис” на 2 ноември. На няколко адреса са открити машини и мастила, които имитират т.нар. магнитното мастило. Заради него фалшивите банкноти много трудно могат да бъдат засечени от банкомат или преброяващо устройство.

Помещението, пригодено за нелегална печатница, е било шумоизолирано, а банкнотите се печатали с машина “Хайделберг”. Разследващите разкриха, че няма доказателства банкнотите менте да са били разпространявани. Групата действала изключително конспиративно, посочи Спиридонов, но добави, че въпреки това тримата задържани са допуснали някои грешки. Те са се снабдявали с материали чрез куриерски фирми. Намерени са и стикери със служебни знаци на ГДБОП, КАТ, Морската администрация, използвани най-вероятно, за да се лепят по коли и чрез тях да се избягват пътни проверки. Назначени са експертизи на банкнотите и служебните знаци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право