Разбиха частно паспортно бюро в Шумен

Фалшиви документи изскочиха при разглобяване на видеоигра

Шуменски полицаи разбиха частно паспортно бюро в Шумен, което изготвяло лични карти и задгранични паспорти за чужденци, най-вероятно бежанци. Майсторът е 33-годишният Владимир Пламенов Василев, висшист, който се занимавал единствено с изработката на фалшификати и дори полицаи трудно разпознали ментетата, каза шефът на ОДМВР-Шумен ст.комисар Ялчън Расим пред журналисти в петък. "Труд" научи, че шуменецът е художник. Смесвал е четири цвята бои, за да докарва цвета на паспортите. Той е арестуван и са му повдигнати три обвинения, прокуратурата ще иска постоянно задържане, каза прокурор Емилия Янчева.

Частният цех за неистински документи е разбит след като на 10 април вечерта на бензиностанция на бул."С.Велики" в Шумен криминалисти засекли 33-годишния в момента на предаване на пратка. Той стоял продължително време в автомобил "Фолксваген" и при проверка униформените забелязали пазарска чанта, а в нея добре опакована видеоигра. При разглобяването й между платките на играта са открити четири неистински български документи за самоличност - две лични карти и два международни паспорта, изработени с изключително прецизно качество. Те били на жена и двама мъже.

Последвало претърсване в жилище в Шумен и къща в съседното село Салманово. Селският наследствен имот е бил ползван като помощен за печатарската дейност на Владимир. В апартамента имало истинско "паспортно бюро", пълно с техника за предпечат, печат и производство на неистински документи за самоличност. Намерени са над 100 бели на цвят пластики, подготвени за производство на лични карти и свидетелства за управление на моторни превозни средства, матрица, бои, мастила. Иззети са 3 компютърни конфигурации, 6 принтера, гравираща машина, иглен плотер, ламинатор, инструменти за фина техника, термоламиниращи фолиа с релефни мотиви и кинеографски елементи. Криминалисти установили, че производството в цеха за изработка на лични документи е със затворен цикъл - шуменецът си набавял материалите, продавани в интернет, разполагал е с и необходимия софтуер за изцяло завършен цикъл на производство за трите вида документи. В имот в шуменско село освен принтери и техника за печат са намерени около 2,5 кг суха марихуана.

По данни на Владимир личната карта е струвала 60 лв., а задграничния паспорт 100 лв. Владимир е бил съден за шофиране след употреба на алкохол. Неговите родители са педагози художници.

Заедно с него е бил задържан 48-годишен куриер на документите, но след 24 часа е освободен. Работата по случая продължава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право