Развод без съдия - мисията възможна

Председателят на Нотариалната камара на Република България Красимир Анадолиев и Валери Велин, член на ръководството на Националната камара на нотариусите във Франция. Снимка: Труд

Разводите по взаимно съгласие може да се случват бързо, пред нотариуси, без магистрати и тази практика вече успешно се случва във Франция от 1 януари 2017 година. Това заяви Валери Велин, нотариус от Франция по време на Националния семинaр на Нотариалната камара на Република България в хотел “Рила” в Боровец.

По думите є законодателните промени са част от реформата във Франция “Правосъдие 21 век”, а времето за процедурата отнема приблизително не повече от 40 дни. Над 300 нотариуси от цялата страна участват във форума, заяви пред “Труд” председателят на Нотариалната камара Красимир Анадолиев.

Голяма част на дискусията бе посветена на имуществените отношения между съпрузите и разводите по взаимно съгласие пред нотариус, но с участие на адвокати на двете страни. Така нотариусите стават гарант за бърз развод, но едновременно с това има строги изисквания за запазване интересите и правата на децата. Така разводите по взаимно съгласие бележат ръст, в сравнение с производствата по исков ред. Най-активната възрастова граница на предпочитащите развод пред нотариус във Франция е 35-45 години.

От друга страна, натовареността на нотариусите се увеличава, защото те стават гарант и носят отговорност както при имуществените сделки. “Обмяната на правен опит с колеги от други държави е изключително полезна за колегите, тъй като в нашето производство се представят все повече документи от други страни, свързани със семейното, наследственото право или установяване на имущества при определени казуси”, каза Красимир Анадолиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България