Разгадаха усмивката на Мона Лиза - тя е щастлива

97% дали този отговор при сравнение с леко променени копия на Джокондата

Картината “Мона Лиза” на италианския художник Леонардо да Винчи от векове е обект на изследвания и дебати най-вече заради усмивката, която се смята за двусмислена. Екип от учени обаче твърди, че е разрешил загадката.

При необичаен експеримент почти 100% от хората я описват като “щастлива”, предаде АФП.

“Наистина бяхме удивени от резултата”, заяви невробиологът Юрген Корнмайер от Фрайбургския университет в Германия, който е съавтор на изследването. Той и екипът му използвали метод, при който хората оценяват визуални знаци в човешкото изражение.

Джокондата често е смятана за емоционална енигма. В повечето случаи първите впечатления от портрета са, че тя сладко се усмихва. При по-продължително взиране обаче изражението сякаш изразява насмешка или тъга.

Учените използвали чернобяло копие на творбата от началото на XVI век, като леко изместили краищата на устните нагоре и надолу, за да създадат 8 модифицирани изражения - четири, степенуващи повече щастие, и 4 - повече тъга. Блокът от 9 изображения бил показан на 12 участници в експеримента 30 пъти. При всяко от тях те били размествани произволно, като хората трябвало да определят 9-те изражения като щастливи или тъжни.

“С оглед на описанието на творбата и на мненията на специалисти мислехме, че оригиналът ще предизвика най-много двусмислени отговори”, заяви Корнмайер. Но “за огромно наше учудване открихме, че творбата на Да Винчи се смята за щастлива” в 97% от случаите, добавя той.

При втората част от експеримента оригиналът бил размесен с 8 “по-тъжни” версии с още по-нюансирани различия в наклона на края на устните. Мона Лиза на Да Винчи пак била оценена като щастлива, но възприятието за другите изображения се променило. Те били разчетени като “по-тъжни” от предишния експеримент.

Резултатът показва, че “нямаме абсолютно фиксирана скала за щастие и тъга в нашите мозъци и че това зависи от контекста”, казва Корнмайер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа