Разглеждат шест кандидатури за началник на Висшето военновъздушно училище в Долна митрополия

Двама от поканените офицери отказали да оглавят университета

Разглеждах шест кандидатури за началник на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Двама от кандидатите обаче отказаха. Това обяви в събота в Плевен вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Непожелалите да оглавят университета са по-млади летящи офицери. Споделиха, че предпочитат да летят и да си обучават личния състав. Въпрос на техен избор е. Във вторник има Съвет по отбрана и този въпрос трябва да го решим. Ще го обсъдим с генералитета. Обсъждал съм го и с президента Румен Радев, който трябва да издаде Указа за производството във висшо офицерско звание. Всичко се движи по график", увери Каракачанов.

Той обясни, че бъдещият началник на учебното заведение трябва да е добре подготвен и енергичен.

"Трябва да е оперативен, защото военното училище ще съвместява своите задължения и дейност с авиобазата. Началникът на училището трябва да е кооперативен и диалогичен с ръководството на въздушната база, защото ще ползват една и съща структура. Радващото е, че има повече от един такъв подходящ кадър", коментира още министър Каракачанов.

Попитан дали отделянето на Авиационния факултет от НВУ "Васил Левски" във Велико Търново ще се отрази на военния ВУЗ, Каракачанов категорично отрече.

"Националният военен университет има факултети за Артелирийски и за Сухопътни войски и преместването на авиационния няма как да се отрази. Освен това и до сега курсантите от авиационните специалности се обучаваха само една година във Велико Търново и след това се прехвърляха в Долна митрополия", каза Каракачанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България