Раздават компост в центъра на София

„За трета поредна година раздаваме безплатен компост на граждани, но за първи път ще го раздаваме в центъра на София!“, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. За максимално улеснение на всички желаещи е разкрит мобилен пункт. От него компоста ще бъде раздаван тази събота и неделя, между 10 и 13 часа, на паркинга срещу официалния вход на Националния стадион "Васил Левски" (бул. "Гурко").

„И не забравяйте да си донесете квитаниция за платена такса "битови отпадъци" за 2017 или 2018 г. - това е единственото условие, за да получите своя пакет от 10 кг висококачествен компост“, напомни кметът.

Компостът се произвежда от преработката на био- и зелени градски отпадъци в Инсталацията за биологично третиране „Хан Богров“ на Завода за третиране на отпадъците на Столична община. Той е естествен обогатител на почвата, който задържа влагата и помага по-лесното и бързо усвояване на хранителните вещества от растенията.

През 2017 г. е раздаден безплатно на граждани 20,57 т висококачествен компост, а за 2015 г. и 2016 г. количеството е над 21 т.

Припомняме, че през 2014 г. беше въведена в експлоатация инсталацията за биологично третиране на площадка „Хан Богров”, която се състои от Инсталация за компостиране на биоразградими отпадъци и Инсталация за компостиране на зелени отпадъци. Общият капацитет на инсталацията е 44 000 тона/годишно.

С изградените инсталации от отпадъци произвеждаме ресурси – ел. енергия и компост. „През 2017 г. в компостиращите инсталации за хранителни и зелени отпадъци отчитаме: Преработени са 13 927 т зелени и 8558 т хранителни биоотпадъци. 8 876 тона произведен компост. 20,57 т. раздаден компост на граждани. 70 000,49 лв. приходи от продажба на компост. 2109 MWh проиведена електрическа енергия“, обясниха от Столичната община.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България