Раздадоха наградите на бианалето „Тенец” в Монтана

Наградата на Съюза на българските художници на националното бианале „Тенец” – Монтана, 2016 г. бе присъдена на Цветан Колев от Трявна. Доц. Цветан Колев е преподавател по живопис във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” и има участия и награди в много изложби и конкурси у нас и в чужбина.

награди Монтана

Бианалето в Монтана бе посветено на 87 годишнината от рождението на големия разказвач и създател на „тенците” в българската литература Йордан Радичков. 

Наградата на името на Радичков получиха двама творци – Дончо Планински от Монтана и Зоран Мише от София. В раздел „Живопис”  призът отиде при Никола Певичаров от село Марково, област  Пловдив, за творбата му „Резонанс”. Авторът дари платното си „Резонанс – 2” на Художествената галерия „Кирил Петров” в Монтана.

Отличието за графика бе връчено на Божидар Тонев  от Добрич за творбата му „Състояние на духа 3“ и  на Деница Янева  от Велико Търново за „Хтонично същество 2”. В раздел “Скулптура” най-високо бе оценена  пластиката „Метаморфоза” на Венцислав Марков  от Варна. А в раздел Приложни изкуства” отличието заслужи Лорета Велкова от Монтана за  „Етно арт в червено. Призовете бяха раздадени от  зам. председателя на СБХ Антон Стайков и кмета на Монтана Златко Живков.

награди Монтана

Награда за млад автор /до 30 години/ от сдружение „Приятели на Радичков”  бе връчена от депутата доц. Борислав Великов на Кристина Вътова от Пловдив.

Почетният знак на Дружеството на художниците „Тенец” получи Вълчан Петров от Пловдив. Във второто издание на изложбата биенале “Тенец” участваха 215 творби на 110 художници от 34 населени места в България. Най-младият участник в изявата е 19-годишната Ивелина Василева от Мездра, а доайен е 87-годишният проф. Галилей Симеонов, който живее в балканското село Гаврил Геново.

Творбите на художниците бяха оценени от жури с председател доц. Сашо Марков Рангелов– преподавател по живопис във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“ и членове скултора Валентин Славчев Александров, изкуствоведа  Теодора Вълчева Вълчева, графика Максим Петров Тодоров и председателката на секцията „Керемика” в СБХ Йоанна Тодорова Кемилева.

Наградените творби остават собственост на ХГ ”Кирил Петров”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони