Разкол в Испания заради Франсиско Франко

Парламентът одобри ексхумацията миналата седмица

Одобрената от испанския парламент ексхумация на фашисткия диктатор Франсиско Франко (1892-1975 г.) доведе до разкол в обществото в кралството, коментира Ройтерс. Още преди вота миналата седмица няколко от наследниците на Франко публикуваха становище, в което изразиха своята категорична и непоколебима съпротива на инициативата на социалистическото правителство на премиера Педро Санчес, който пое властта през юни. Потомците на покойния лидер на страната след Гражданската война изразиха надежда, че Бенедиктинският орден, който отговаря за Долината на падналите (виж инфографиката вдясно) ще предотврати държавното “отмъщение”. “Това е трик за привличане на гласове към левицата”, каза Франсиско Франко Мартинес Бордиу, внук на диктатора.

Но парламентът подкрепи решението на кабинета с гласовете на управляващите социалисти, лявата “Подемос” и по-малки баски и каталунски партии. Основната опозиция в лицето на дясната Народна партия, както и центристката формация “Граждани” гласуваха “въздържал се”, като обвиниха Санчес, че “отваря стари рани”.

Долината на падналите край Мадрид бе описана от висш представител на “Подемос” като “последният монумент на фашистка диктатура в Европа”.

Всеки ден на гроба на Франко се поднасят свежи цветя, въпреки че мемориалът се смята за обида за милионите пострадали от режима. В Германия почитта към Хитлер и нацистите е престъпление, но в Испания има национална фондация, която се грижи за паметта на Франко.

“Време беше”, коментира Николас Санчес-Алборнос (92 г.), който е един от строителите на мавзолея, след като е осъден на 6 г. затвор по политически причини през 40-те г. на миналия век и е бил принуден да участва в строежа.

Решението за ексхумацията идва след дългогодишен спор, като преместването на тленните останки на Франко се очаква по-късно тази година. Очаква се това да стане тайно, за да бъдат избегнати протести.

POLITICS: Spain’s Franco to be exhumed

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят