Разкриват сметка за пострадалите в Хитрино, държавата ще отпусне индувидуални помощи

Снимка: Труд

Екип на социалното министерство ще направи оглед на щетите в село Хитрино след взривовете от тази сутрин и до сряда трябва да се вземе решение за отпускане на индивидуални финансови помощи за пострадалите семейства. Това обяви социалният министър Зорница Русинова.

Тя напомни, че още днес правителството е отпуснало по 325 лв. на нуждаещите се семейства за продукти от първа необходимост.

Екипът на социалното министерство помага, за да бъдат настанени всички хора, останали без подслон. По информация на Русинова за всички от селото, което беше евакуирано днес следобед, е осигурен подслон.

Кметът Нуридин Басри потвърди, че още днес започва изплащането на помощта от 325 лева на всички пострадали.

"Направена е организация. Започваме да раздаваме парите на хората, за да могат да посрещнат ежедневните си разходи или нужди. Сформираме две комисии: едната социална, другата строителна с участието и на Областна администрация да бъдат описани щетите, понеделник до обяд да може да има доклад на тази комисия и да направим конкретни искания до Министерския съвет за отпускане на целеви подпомагания както за публичните сгради, така и за частните", каза Басри.

По думите му, от утре или понеделник ще бъде разкрита набирателна банкова сметка за подпомагане на пострадалите. „Благодаря на хората, които изразяват желание да бъдат съпричастни”, каза кметът.

Исмаил посочи, че има уверението на премиера, че ще бъде направено всичко възможно да бъдат подпомогнати всички пострадали, чиито къщи са повредени или разрушени.

Източник: БТВ, БНР

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България