Разкриха раннохристиянска базилика в Хераклея Синтика

Открита при тазгодишните разкопки в Хераклея Синтика обществена сграда се оказа с изключително интересна история. Вече е доказано, че около 400-та година зданието, разположено в североизточния ъгъл на римския форум, е било преустроено в раннохристиянска базилика. Според археолозите от екипа на доц. д-р Людмил Вагалински това е най-старият сигурно датиран християнски храм на територията на цяла Югозападна България.

Преустройството е било направено в период на големи трусове – и природни, и политически. Малко преди да настъпят те –през IV век, Хераклея Синтика преживява разцвет и обновява градския си площад. Построена е не само въпросната обществена сграда, но са издигнати и нова гражданска базилика, и още 15 търговски и култови помещения. Форумът все още не е напълно довършен, когато малко след 388 г. Хераклея Синтика е ударена от мощно земетресение.

По това време силният човек на трона на разпадащата се Римска империя е Теодосий I Велики.Той остава в историята като последният й обединител, но и като първият владетел, наложил ортодоксалното християнство за единствена официална религия. В едиктите си той забранява почитането на всякакви ереси (като арианството) или други култове, а също и Олимпийските игри. Разрушени, запуснати или преустроени са най-знаковите езически светилища и храмове в империята, включително Пантеонът в Рим.

И в Хераклея Синтика няма как да пренебрегнат императорската воля. Там строителите долепват абсида до една от страните на вече съществуваща сграда, запушвайки улицата. Добавят още зидове и така се сдобиват с трикорабна християнска базилика.

Скоро след 425 г. градът отново е разлюлян от разрушително земетресение. След него Хераклея Синтика така и не успява да се възстанови в предишния си блясък. Все пак малко на брой жители отказват да се преселят. След 457 г. християнската базилика е удължена с притвор (пронаос). Свидетество за тогавашния упадък са зидовете от този период – недобре изпълнени и скрепени с кал/глина, вместо с хоросан.

И така, след като в продължение на 800 години Хераклея Синтика е основен център в областта на Средна Струма, тя залязва окончателно. На нейно място изгрява звездата на Партикополис (Сандански).

Разкопките край Петрич продължават след като премиера Борисов отпусна 100 хиляди лева за археологията там.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България