Разкриха 576 незаконно пребиваващи в 279 проверени къщи в циганската махала на Асеновград (СНИМКИ)

Снимки: Николай Спасов

576 незаконно пребиваващи лица и без адресна регистрация в Асеновград са разкрити при проверките, извършени от полицията в 279 къщи в циганската махала „Лозница” покрай и след протестите по улиците на града след нанесения побой на 26 юни над деца спортисти, треньори и родители от местния клуб по кану-каяк „Асеновец”. Тези данни бяха огласени по време на срещата между представители на инициативния комитет на протестиращите се с градската управа в Община Асеновград. От екипа на кмета д-р Емил Караиванов съобщиха, че до момента са съборени и 17 незаконни постройки в квартал „Лозница”, а проверките там продължават от сформирани мобилни екипи от жандармерия, криминална полиция и специалните части. Активно се работи и по осъществяването на идеята за създаване на районно управление в гетото.  Първата акция за ликвидиране на незаконно застрояване в района над квартал „Лозница” в Асеновград премина миналия петък. Екип от общината, представители на МВР, ЕVN, пожарната и Спешна помощ бяха осигурени на място преди началото на действията по събарянето, обяви кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов.

Общината предварително сключи договор за акцията по премахване на постройките със строителна фирма, нейният екип и техника бяха на място. От общо 16 разлепени заповеди за принудително събаряне, преди започване на разрушаването със строителна техника, се констатира, че 2 постройки са доброволно съборени предните дни, а в деня на акцията – още две. Останалите 12, описани със заповеди незаконни застроявания, бяха премахнати, като предварително прецизно бе проверено да не би вътре да има останали хора, животни, взривоопасни материали или неизключено ел. захранване. Акцията премина без напрежение и реакции, една малка част от обитателите на съборените постройки проявиха интерес да се регистрират като нуждаещи се и на място социалните работници са извършели за целта консултация и анкетиране, допълни още д-р Караиванов. Община Асеновград продължава  проверките за незаконно  строителство, а по отношение на вече констатираното такова тече законовата процедура.

В следващите дни от инициативния комитет ще решат дали да възобновят протестите в града. Жителите на Асеновград остават в готовност за протести, съобщи Йордан Тодоров от Инициативния комитет. По думите му след провелата се втора среща с кмета и институциите снощи хората не са доволни от свършеното. Малко преди срещата те разпространиха ултимативно писмо до институциите с 9 искания и закана да бъдат поискани оставки, ако тези искания не бъдат изпълнени. Засега все още се обсъжда дали да се съберат и тази неделя, но не като протест, а само за да се поддържа огънят. Незаконните постройки в Асеновград са над 120, а са бутнати само 49. "Ако им се дава 15-дневен срок всеки път, те ще ги бутат три години", категоричен е Йордан Тодоров. В Асеновград не са доволни и от Темида за това, че съдиите пуснаха двама от задържаните, а обявеното "бързо производство" все още не е започнало.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България