Различните български червени вина

Най-новите вина на избата са от немските сортове Дорнфелдер и Регент от едноименната серия New Bloom.

New Bloom Winery залага на най-модерните технологии и магията на Тракия

Франция има своята сира, Австралия – шираз. Германия и Австрия се гордеят със своя ризлинг, френската област Елзас – също. И макар с един и същи сорт, в различните региони на света се получават съвсем различни по характер вина. Така немските Дорнфелдер и Регент, днес откриваме в Тракия. New Bloom Winery – избата в град Съединение е единствената у нас, която отглежда нестандартните немски представители. От тях правят барикови български вина в марката F2F с много добър енотечен потенциал (т.е. с възможност за стареене). Тази зима се очаква да пуснат млади едносортови вина от тези немски сортове към едноименната серия New Bloom. В тези червени вина откриваме идея, любов, нещо от Тракия и много работа.

„Всичко дължим на добрия тероар. Тракия дава възможност дори и на нетрадиционни сортове да разкрият потенциала си. Дори наши партньори от Германия са учудени как добре се развиват техните немски Дорнфелдер и Регент и не могат да повярват какви мощни, балансирани вина се получават в Западнотракийската низина“, разказват от екипа на избата. От сорта Регент имат 800 дка, а от Дорнфелдер 300 дка. Те изискват особена прецизност по отношение на беритбата. Затова от New Bloom Winery организират ръчно бране и сортиране на гроздето, за което в активната гроздоберна кампания са ангажирани 80 човека. Правят редукция на добива, за да изкарат максимум по 600 кг от декар – така си гарантират, че само най-качественото грозде отива за ферментация. Двете серии F2F и New Bloom са доказателство, че на българската винена сцена се случват много интересни неща, които имат потенциала да се превърнат в отличителния знак за страната ни. Но това не е всичко за New Bloom Winery.

Лозята, технологията или майсторлъкът

Историята поставя въпроса кое е най-стойностно във винарството – лозята, техниката или майсторът? “Най-важната работа във винарството не е в самата изба, а на лозето и затова преди да лансираме собствените си марки, инвестирахме в собствени лозови масиви“, отговарят от New Bloom Winery. Днес, са благодарни за това свое решение, защото собствените лозя им позволяват прилагането на строг контрол върху целия производствен процес – от засаждането, отглеждането и брането до обработката в краен продукт. В случая на New Bloom Winery става дума за над 6 000 дка в землищата на селата Найден Герово, Правище и Драгомир – размах, с който малко български изби могат да се похвалят. Те им позволяват да поддържат отличното качество на вината си дори и в години с не толкова обилна реколта. Например тази година от избата разказват, че в някои райони (там където минаха градушки или имаше остро засушаване) отчитат спад в количеството, но това е компенсирано с много добро качество. Не е случаен и фактът, че изба New Bloom е сред звездите в Тракийския регион, определен за втората най-добра винена дестинация в света. Избата работи и с традиционни сортове като Каберне Совиньон, Мерло, Каберне фран, Сира, Шардоне, Совиньон блан.

Mерло – любимият сорт на българина

Тази зима от избата планират лансирането на две червени вина от сорта Мерло. Едното ще е включено в най-популярната марка на New Bloom Winery – VERANO AZUR, другото – в серията PIXELS. Мерлото е най-любимият и разпознаваем сорт у нас. По популярност след него се нареждат Каберне Совиньон и Мавруд. PIXELS Мерло ще се затваря с уникалната тапа ArdeaSeal, която се състои от три елемента: вътрешно тяло, външна обвивка и специален „щит”. Тапата се приема за алтернатива на класическия корк, с много ниска въздушна пропускливост, предпазваща виното от външни въздействия, прах и други. New Bloom Winery бяха първите на пазара, които предложиха вино с такава тапа – тяхното червено PIXELS Каберне Совиньон.

Идейният двигател на New Bloom Winery и главен енолог е Владимир Влъчков. Технолозите се определят като късметлии, защото имат възможност да работят с най-модерните съоръжения и технологии. Собствениците не пестят средства за обновление и модернизация – факт, подкрепен от 10 млн. лева капиталовложения през годините. В последните пет години избата е напълно реконструирана, като към нея е изградена нова лаборатория за проследяване и замерване на всички производствени процеси. Използват се бъчви от френски дъб, които се подменят след всяко четвърто зареждане, модерни ферментационни съдове и специална технология за микровинификация, която позволява бутилирането на бутикови серии вина. „Да правим повече и по-качествени вина“ – такава е визията за бъдещето на New Bloom Winery. Плановете им включват разширяване на собствените лозови масиви и надграждане на репутацията на Тракия като най-добрата зона за правене на вино и винен туризъм. Списание Wine Enthusiast постави районът на второ място за 2017 г., така че пътят към първата позиция изглежда открит.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме