Разлог приема боклука на пет общини, чийто депа се затварят

Общото събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците за регион Разлог даде съгласието си Благоевград и още четири общини да ползват депото. Извозването на боклука ще стартира от новат година до въвеждането в експлоатация на новото депо край Благоевград, в което ще депонират и общините -

Симитли, Бобошево, Кочериново и Рила. Дотогава петте общини ще плащат по 70 лева за един тон отпадъци. Те ще се депонират в новоизграденото сметище  край село Баня.

Председателят на РСУО-Разлог и кмет на общината Красимир Герчев бе упълномощен да подпише проекто-договора по Закона за управление на отпадъците. Депото в момента се ползва от общините Разлог, Банско, Белица и Якоруда.

Припомняме, че  до 31 декември община Благоевград е длъжна да закрие сегашното депо за битови отпадъци край село Бучино и да преустанови използването му. Кметът на Благоевград Атанас Камбитов заяви, че сметките сочат, че за година ,за извозване до новото  депо в Разлог на отпадъците ,ще са необходими най-малко 12 милиона лева. Затова е необходима финансова помощ от държавата. „Аз съм категоричен, че няма да внасям предложение за увеличаване на такса смет. Това не е само наш проблем, а проблем на държавата. Касае и другите общини в сдружението – Симитли, Кочериново, Бобошево и Рила. Не помогне ли държавата, това означава да фалират нашата и тези четири общини”, заяви преди дни кметът на община Благоевград – Атанас Камбитов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони