Разломът в БСП се развива

Червените без влияние в половин България

“Труд” разполага с проекто-документ, в който червените казват: “БСП игра продадени мачове, партията е най-удобната опозиция на ГЕРБ”

Пореден многочасов и кървав пленум се задава на “Позитано” 20 този уикенд. В БСП се очаква заседанието на Националния съвет на партията, на което ще бъдат коментирани резултатите от местните избори. Но вътрешната опозиция при червените вече е готова с безпощаден анализ на спада на подкрепа за партията. Целта му е председателят на БСП Корнелия Нинова да подаде оставка.

Веднага след първия тур на местните избори “Труд” прогнозира, че ще се стигне до искане на оставката на Нинова.

Структурите по места са разделени, а отделно и членовете на пленума се броят “за” и “против” Нинова. Обвиненията срещу нея са в авторитаризъм, погазване на устава и лоши резултати на поредни избори (виж таблицата).

“Листите за общински съветници се пуснаха на търг, структурите бяха изолирани, а по места бяха издигнати кметове “на концесия”. В някои общини кампанията беше продадена - Варна, Сандански, Хитрино, Симитли, а кампанията масово се правеше без финансовата подкрепа на централата - парите стигаха само до партийните медии”, пишат в документа за предстоящия пленум недоволните от Нинова и ко. И настояват за оставката на сегашното ръководство.

“През 2015 г. излизайки от съвместното управление с ДПС в кабинета Орешарски имаме 60 кмета и 930 съветника. Сега имаме 62 кмета от които 4 в областните градове и 1005 съветника, при 47 кмета на ДПС и 916 съветника”, се казва в анализа на резултатите от местния вот, с който “Труд” разполага. Противниците на сегашното ръководство на “Позитано” 20 са категорични, че “вместо увеличаване на географията на присъствието на БСП тя се сви още повече: БСП няма нито един кмет в 7 области - Варна, Враца, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали. БСП има по един кмет в 7 области - Бургас, Габрово, Разград, Русе, Смолян, Търговище, Шумен”.

Изводът от проекто-документа, който социалисти ще внесат за разискване на заседанието на НС на БСП е, че червените нямат никакво влияние в половината от общо 28 области в България. “Увеличението на общинските съветници 2015-2019 г. е с 88 души, при планирани от Националния съвет 1200, което представлява 1/3 от 930 съветника през 2015 година”, отчитат отще структурите. “В абсолютни цифри БСП има едва 42 000 гласа повече от 2015 г. Ако от тях извадим увеличението на гласовете в София и Русе в останалата част от страната увеличението спрямо 2015 г. е 2 700 гласа”, се казва още документа.

“В 25 общини нямаме съветници. В 70 общини имаме намаляване на съветници”, заявиха пред “Труд” членове на НС на БСП. И отбелязаха, че “БСП се маргинализира на терена на популизма и национализма”.

 

Варна зададе тон за смяната, Гуцанов иска оставки

Кръстина Маринова,

ТРУД Варна

] Лидерът на БСП-Варна Борислав Гуцанов.
Лидерът на БСП-Варна Борислав Гуцанов.

На предстоящия Национален съвет на БСП градският председател на партията във Варна Борислав Гуцанов внася искане за оставката на Корнелия Нинова и цялото ръководство. Това заяви пред “Труд” той и коментира финала на балотажа за кмет на морската столица. “Имахме уникалния шанс БСП да спечели изборите във Варна, ако не беше предизвиканият раздор от “Позитано” 20. “Нинова дойде във Варна и подмениха решението на Градския съвет за листа и кандидат за кмет”, каза Гуцанов. Листата на БСП, която също беше пренаписана от НС, постигна 8 места в новия ОбС. “Увеличиха се с 3, но със загубените гласове от този раздор можехме да стопим разликата с ГЕРБ, която има 18 мандата в местния парламент”, смята Гуцанов. В понеделник е тържествената сесия на новия ОбС във Варна, на която кметът Иван Портних и общинските съветници ще положат клетва. Заседанието ще бъде открито от най-възрастния Димитър Чутурков от БСП. Стана ясно, че проф. Анелия Клисарова се отказа от депутатското място в НС и ще положи клетва като общински съветник. Проф. Клисарова не успя да стигне до балотаж като кандидат за кмет и от своя страна заяви, че е жертва на “приятелски огън”. С нейното оставане във Варна се очаква нова лидерска битка в местната левица, след като изтече мандатът на Борислав Гуцанов, който де юре и на практика още я оглавява.

 

В Бургас са в еуфория заради Созопол

Мария Кехайова,

ТРУД Бургас

БСП Бургас никога не са били по- сплотени от сега. Те са плътно и зад Корнелия Нинова, а дори депутатът и кандидат кмет на Бургас Николай Тишев, коментира, че лично є благодари. Според него, постигнатите резултати на социалистите се дължат и на централното ръководство. В Бургас БСП имат повече съветници, отколкото в миналия общински съвет- скочиха от пет на седем. В региона съветниците на столетницата са се увеличили с 30%. Освен това, от години насам /след 1999-та/, БСП излиза втора политическа сила, а досега през този период са били трета, коментира пред “Труд” Тишев. Общинският лидер на БСП Стойко Танков добавя, че са спечелили един общински център и то не кой да е, а Созопол. Имат кметове на кметства в Черноморец и Каблешково. За сравнение, на миналите избори нямаха нито един кмет.

 

В Шумен са разделени въпреки ръста на гласове

Цветелина Георгиева,

ТРУД, Шумен

Местните избори и кандидатурата за кмет на Шумен донесоха разделение в редиците на БСП-Шумен въпреки увеличения брой на съветниците в местния парламент. С 928 гласа повече привлече на първи тур независимият кандидат Венцислав Венков. В новия Общински съвет на Шумен БСП ще имат 10 съветници, вместо досегашните 7. В новия местен парламент влизат като съветници и още двама социалисти екскметове на Шумен - Красимир Костов и Максим Иванов. Те обаче, са с мандата на ПП “Български социалдемократи”. Костов се кандидатира за кмет с мандата на социалдемократите, след като от БСП заложиха на Венков. Зад него застана силна листа с 20 социалисти. От БСП обявиха, че ги изключват от редиците си, но според Костов този акт е нелигитимен.

 

В Сливен заговориха за подмладяване и способни хора

БСП претърпя разгром на местните избори в Сливен. Досегашният кмет Стефан Радев (ГЕРБ) спечели с 64,75 от гласовете, а предшественикът му Кольо Милев (БСП), сега - народен представител, получи подкрепата на 32,71 на сто от гласувалите.

На предходните местни избори също имаше балотаж, както и на тези, между двамата опоненти, но избирателната активност бе с 12 процента по-висока.

Лидерът на БСП-Сливен Атанас Делибалтов направи основен извод: че партията има нужда от подмладяване, от привличането на млади и способни хора. Напрежение в структурата очаквано има.

Още при номинацията на кандидат-кмета имаше тежки спорове, а при подредбата на листата за съветници на практика бе елиминирана една от най-силните кандидатури - на Мариета Петкова. За оставка на Корнелия Нинова не се говори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика