Разнобой за бюджета в кабинета на Италия

Популистите настояват за изпълнение на обещанията им

Несъгласията съживиха слуховете за оставка на финансовия министър

Разнобоят в италианския кабинет по повод бъдещия бюджет на страната се засили вчера, часове преди заседанието на правителството, на което финансовите планове трябваше да бъдат обсъдени, предаде Ройтерс.

Несъгласието е основно между управляващите антисистемни партии “Пет звезди” и “Лига” от една страна и министъра на икономиката и финансите Джовани Триа, който не принадлежи към нито една от формациите.

“Пет звезди” и “Лига” притискат Триа да заложи в бюджета изпълнение на основните им предизборни обещания, цената за което ще е увеличаване на бюджетния дефицит. Триа смекчи първоначалната си позиция, че той не бива да надвишава 1,6% от БВП за 2019 г., като склони да го увеличи до 1,9%. Среди в управляващите партии обаче настоявали за дефицит над 2% от БВП, което обаче ще премине “червените линии” на Брюксел, които той е склонен да позволи. Тези разногласия съживиха слуховете, че Триа ще се оттегли от поста, а от партийните среди дори се появиха и призиви той да подаде оставка.

Ключовите обещания, които “Пет звезди” и “Лига” настояват да се изпълнят, са базов доход от 780 евро месечно за италианците на социални помощи, намаляване на възрастта за пенсиониране и въвеждане на плосък данък. До вчера все още не бе ясно как ще бъдат финансирани тези мерки.

Брюксел нервно очакваше обявяването на параметрите на бюджета (който трябва да бъде приет до 20 октомври), като официално никой не пожела да коментира плановете на управляващите в Рим. Неофициално обаче източници от Брюксел признават, че се боят от рискове за икономиката на Италия, които биха могли да се прехвърлят и към други страни от еврозоната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа