Разпитват свидетели и вещи лица по делото срещу Марешки

Финал на процеса се чака през юни

С разпит на 14 свидетели и няколко вещи лица във Варненския окръжен съд започна поредния кръг от заседания по делото за рекет и побой срещу зам.-председателя на Народното събрание и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки.

Заедно с него подсъдима е бизнесдамата Красимира Колева. Двамата са обвинени, че през есента на 2014 г. са изнудвали наемателя на пицария "Ред Хот" Асен Миланов и са увредили негово имущество. Марешки отговаря и за нанасяне на лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов, който се намесил в конфликта и отнесъл юмрук.

Още при старта на заседанието се развихри буря, след като едно от вещите лица заяви: "Всички знаем възможностите на господин Марешки". Адвокатите на депутата Ина Лулчева и Милен Ралчев веднага настояха за отвод на експерта и за отхвърляне на тройната съдебно-психиатрична експертиза на потърпевшия Асен Миланов, в изготвянето на която е участвал. След 2 часа разпити и изслушване на доводи съдът отхвърли искането на защитата. В залата експертът обясни, че е слушал записи от СРС по случая, в които Марешки е заплашвал Миланов с думите: "мъртъв си" и други подобни.

Резултатите от експертизата показали, че след преживения стрес наемателят на заведението е страдал от тревожност, безсъние и е станал емоционално нестабилен. Заседанието продължава и в сряда, но присъди се очакват през юни, когато са насрочени 3 дати по делото. То се точи от ноември 2015 г., като бе отлагано заради президентските и извънредни парламентарни избори и заради заболяване на Колева.

Два пъти бе сменян и съдебният състав, а през 2017 г. процесът тръгна от нулата, след като ВОС го изпрати в Софийския градски съд заради имунитета на Марешки, а ВКС го върна обратно с мотива, че деянията, за които политикът е подсъдим, са извършени преди да е станал депутат. Марешки сам се отказа от имунитета си. От началото на процеса и той, и Колева не се признават за виновни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право