Разпитват селски кмет за убийство на домашно куче и огнестрелни рани на друго

Убитият кокер и раненото хъски били в двор на семейство

Селски кмет от Търговищко е застрелял едно домашно куче и ранил тежко друго в стопански двор на съседно село, като е стрелял със законно притежавана ловна карабина. Този сигнал беше подаден първо в социалните мрежи от близки на стопаните на кучетата, които обаче не искали да се жалят, но приятелите им разпространиха информацията, сочейки, че е можело да пострадат и хора. Те съобщиха, че стрелецът е кметът на село Ловец Димитър Алексиев, но стопаните не искали да се жалят, защото: „...бил с власт, имал връзки и щяло да стане по-лошо за тях”.

Близо 20 сигнала са подадени и на електронната поща на прокуратурата в Търговище, съобщи говорителят й Васил Ангелов. Образувана е преписка и е пратена на Районна прокуратура.

Междувременно полицията в Търговище се е самосезирала от публикациите и е образувала досъдебно производство, а във вторник пусна и информация, че в Районното управление за разпити е бил отведен 64-годишен мъж от село Ловец. За него е установено, че в петък е умъртвил кокер шпаньол и е ранил хъски, което е откарано за лечение. То е в тежко състояние с куршум в главата и едва ли ще оцелее, казаха лекари. Животните били простреляни в село Васил Левски със законно притежавано ловно оръжие – пушка „Восток Биатлон 4“, калибър 5,6 мм, уточняват от полицията. Оръжието, заедно с още една законна пушка, са иззети за експертизи. Конфискувана е и въздушна пушка.

Кучетата пък били на 25-годишна жена и съпруга й. Според запознати семейството живеело и отглеждало крави в стопански двор в село Васил Левски, а кучетата били в границата на стопанството. Били безобидни домашни любимци, а хъскито било още мъничко.

Защо е стреляно по тях още не е ясно. Работата по изясняване на фактическата обстановка продължава под ръководството на прокурор от Районна прокуратура-Търговище, допълват от полицията.

От прокуратурата пък съобщиха за „Труд”, че заподозреният ще бъде разпитан, след като му бъдат повдигнати обвинения. Първо обаче щели да се изкачат резултатите от експертизите на оръжието.

Нямало основания Алексиев да бъде отстранен от поста, докато тече досъдебното производство, коментираха магистрати.

Алексиев първо не вдигна телефона си, а при следващо позвъняване го затвори, чувайки че го търси журналист. Той е кмет на селото пети мандат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право