Разпитват четиримата бивши гранични полицаи, обвинени за смъртта на турски рибар

Снимка: Архив

Четиримата бивши гранични полицаи, обвинени от Турския наказателен съд за смъртта на турски рибар причинена поради небрежност, са призовани да дадат показания. След днешното заседание в Бургаския районен съд ще приключи изпълнението на съдебната поръчка от турската страна. Междувременно митинг в подкрепа на полицаите ще се проведе пред съдебната палата.

Обвинителен акт срещу 4-мата бивши гранични служители Михаил Цонков, Живко Петков, Никола Костов и Николай Петков са изпратили от Турския наказателен съд в Къркларели. Според съдебната поръчка на тях трябва да им се даде право на защита обяснява адвокатът на Михаил Цонков-Росен Кожухаров.

"Ще има възможността ние да представяме нови писмени доказателства. От друга страна съдът ще покани обвиняемите от страна на Турския наказателен съд и правораздавателни органи да дадат обяснения по обвинението, което им е повдигнато с внесения обвинителен акт".

Преди началото на съдебното заседание по инициатива на Организацията за защита на българските граждани ще се проведе митинг. Стефан Петров каза:

"Протестът се организира в подкрепа на четиримата български граничари, които преди десет години защитиха нашата родина. Тогава те защитиха нас и сега ние трябва да ги защитим".

"Все повече усещаме подкрепата на българските институции, но остават и страховете ни", каза бившият граничен полицай Михаил Цонков:

"Те в процеса ще ни осъдят и от там нататък какво следва. Да почваме, те да викат "Дайте ни ги", а ние да казваме "Няма да ги дадем"."

През 2008-а година българската военна прокуратура прекрати делото срещу Михаил Цонков за смъртта на турски бракониер край Резово. Разследващите бяха категорични, че инцидентът е нещастен случай. През 2014 година Европейският съд в Страсбург се произнесе в полза на България по дело, заведено от роднините на загиналия Ялчин Ерджан. Сега събраните томове с доказателства от Районния съд в Бургас сега ще бъдат изпратени на турската страна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право