Разпитват чужди експерти по делото "Хитрино"

Участвали в експертизата на фирма "Булмаркет"

Външни експерти - румънски и немски специалист, който са участвали в експертиза, поръчана от фирмата превозвач "Булмаркет ДМ", ще бъдат разпитвани по делото "Хитрино". В петък в Окръжния съд в Шумен имаше поредно заседание и при повторен разпит на свидетеля Стефан Иванов от дружеството съдия Румяна Райкова поиска координати на експертите.

По данни на свидетеля тези експерти са присъствали на оглед на 12 декември 2016 г. Адвокатите на двамата обвиняеми главният машинист Димитър Михнев и помощникът му Радослав Петков обявиха, че се ангажират за заседанието от 27 септември да осигурят единия от експертите.

Известно е, че фирмата-превозвач на дерайлиралите цистерни на жп гара Хитрино поръча своя експертиза и нейното заключение за причините за инцидента е различно от обвинението на прокуратурата. Според нея, причината е незаключена стрелка №5 или счупена. Според обвинението обаче, висока скорост, двойна на допустимото, е причина за дерайлирането, взрива и пожара, а вината е на двамата машинисти.

На заседанието в петък беше представена пожаро-техническа експертиза, според чието заключение до взрива се стига след възпламеняване на изтеклия газ от печка на твърдо гориво в къщата на двете осиротели сестри. Съдът обаче постави допълнителен въпрос за изясняване - дали е възможно контактната мрежа да е довела до възпламеняване и това ще се изяснява.

Изслушана бе и експертиза за причините, довели до деформиране и разкъсване на цистерната. Това не е от съприкосновение с кука, а с релса от жп пътя, заявиха двама специалисти.

Представител на ДАНС свидетелства по делото, но при закрити врати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България