Разпоредената от министър Ангелкова проверка не е установила увредени дюни от концесионера на „Къмпинг Оазис“

Проверката на морски плаж „Къмпинг Оазис“ от експертите на Министерството на туризма е извършена съгласно Закона за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и Обединена специализирана карта на морските плажове и видове дюни. От проверката става ясно, че не е установено нарушение на нормите на ЗУЧК, съобщават от Министерството на туризма.

Към настоящия момент концесионерът на морски плаж „Къмпинг Оазис“ обработва и почиства ивицата с допустимите технически средства. Това лято посетителите на плажа ще заплащат по 6.00 лв. за чадър и 6.00 лв. за шезлонг, за разлика от миналата година, когато цената на 1 бр. плажна принадлежност беше 10.00 лв.

Резултатите от инспекцията показват, че фигуриращите в картата неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) съществуват, не са разрушени и концесионерът на плажа не е извършил забранени от ЗУЧК действия.

На територията на морската ивица съществуват и зараждащи се подвижни дюни, които не попадат в забранителния списък на ЗУЧК. Проверяващите от Министерството на туризма са констатирали, че те не са разрушени, но има промяна в терена и следи от нараняване на дюните. Към момента не е установен извършител, нито периода, в който е реализирано това действие. Резултатите ще бъдат изпратени до компетентните органи за разследване на случая.

Усилията на Министерството на туризма са насочени към осигуряване на безпроблемното протичане на Летен сезон 2017. Екипът ще проверява всеки сигнал, който е в компетенциите и отговорностите на ведомството. Към този момент това е вторият плаж, който е проверен в рамките на ден след подадения сигнал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България