Разправии в парламента за постове в комисии

БСП преся мераклиите с тайно гласуване

Димитър Лазаров се връща депутат и отново поема контрола на службите

Кулоарни спорове около разпределянето на постовете в 23 парламентарни комисии белязаха петъчния ден в Народното събрание. В коалицията ГЕРБ и “Обединени патриоти” (ОП) все още няма яснота кои от ресорните на министерствата комисии ще бъдат дадени на ОП. Лидерът на “Атака” Волен Сидеров оспорил пред председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов малката бройка председателски места за патриотите. Те настояват Емил Димитров- Ревизоро да оглави новата комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. Освен нея обаче за ОП са определени още комисиите по регионално развитие, комисията по антикорупция, младежта и спорта. ГЕРБ ще дадат председателски места на своите министри от кабинета “Борисов 2”, които не са в сегашния състав на правителството, като Ивелина Василева и Вежди Рашидов. Съставите на парламентарните комисии ще трябва окончателно да са уточнени от коалиционните партньори във вторник вечерта. А в сряда да бъдат гласувани в пленарната зала.

Една от ключовите комисии в парламента - тази за контрол над службите за сигурност и прилагането на специални разузнавателни средства, ще се председателства от Димитър Лазаров (ГЕРБ), който все още не е депутат, но предстои да положи клетва на мястото Бойко Борисов. Лазаров беше неин шеф и в 43-тия парламент.

Трусове за места в спецкомисията имаше вчера и в БСП. Социалистите изпращат в състава й Филип Попов, който има опит в работата й от предишното Народно събрание. Но на заседание на парламентарната група не са се разбрали кого да изпратят още в нея - ген. Славчо Велков или Красимир Янков. В крайна сметка тайно гласуване излъчило като фаворит ген. Велков. В парламентарната група на социалистите по принцип бил регистриран наплив от мераклии за постове. И отново с таен вот червените пресели кандидатите. Както е известно, БСП ще получи председателството на комисията по икономика, европейските въпроси и тази за жалбите. Въпреки че Петър Кънев досега е бил председател на икономическата комисия, сега има конкурент за поста в лицето на съпартиеца си Румен Гечев. Социалистите решили единодушно да предложат за председатели на комисиите по европейските въпроси и жалбите съответно Кристиан Вигенин и Антон Кутев. ДПС ще председателства социалната комисия чрез д-р Хасан Адемов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика