Разработват златната мина в Трън поне 23 години

Проектът щял да съживи района, местен референдум на 11 юни

Минимум 23 години планира да разработва златната мина в Трън инвеститорът “Евромакс Сървисиз”. Това стана ясно на среща с журналисти, на която представители на компанията обявиха бъдещите си планове за развитие на концесията. Компанията “Евромакс Сървисиз” е собственост на “Асарел Медет” и разработва проекта в Трън, като плановете са да се отвори закритото находище на злато в района.

“Проектът в Трън е много далеч от Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС)”, заяви Елица Георгиева, представител на “Асарел Инвестмънт”.

Инвеститорът очаква екооценката да е факт след година и тогава да започне общественото обсъждане. Ако това се случи и бъде дадена концесия, проучването за изграждане на рудника ще отнеме 4 години.

По време на събитието стана ясно, че концентратът ще се преработва в България, а не в Набимия, където се обработват концентратите от другите находища. Според анализ на консултанти община Трън е една от най-бедните в България с 37% безработица, а проектът ще съживи икономиката на общината и като цяло на област Перник.

Преди дни стана ясно, че местния референдум в Трън е насрочен за 11 юни. Въпросът, на който трябва да отговорят жителите на граничния край, е: “Против ли сте община Трън чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика