Разраства се пожарът над Карлово

Снимка: Архив

Над 90 декара горски масиви са обхванати от пожара, започнал снощи над Карлово . Гори борова гора. Служители на лесничейството се опитват да локализират огнището. Пожарът бушува вече над 15 часа.

Пламъците се разпростират на площ от около 100 дка горски фонд. От кризисният щаб посочиха, че засега няма опасност за населението и не се налага евакуация, но целият град е обгърнат от облаци дим, информира БНТ.

С огнената стихия се борят над 50 души - служители на Пожарната служба, на Държавоно горско стопанство, Национален парк "Централен Балкан" и доброволци. Има готовноснт в операцията де се включат и военните от 61-ва Стрямска механизиран бригада.

Жителите на Карлово са силно притеснени, че пламъците слизат в близост до града. Хората, които живеят във вилната зона, която се намира намира най-близко до пожара, изкараха безсънна нощ, страхувайки се че огненият ад ще ги достигне и ще изпепели домовете им.

От кризисния щаб посочиха, че борбата с пламъците е затруднена, тъй като пожарът е в труднодотъпна местност, до която не стигат пожарни автомобили. Гаси се само с подръчни средства.

Рано тази сутрин кризисният щаб призова в потушаването на пожара да се включат още служители. Към планината потеглиха около 20 служители на пожарната от Пловдив, Държавното стопанство в Карлово и екипи на Национален парк "Централен Балкан". В операцията се включиха и още няколко доброволци от града.

Пожарът, обхванал десетки декари борова гора над Карлово, е почти локализиран, съобщи директорът на държавното лесничейство Златю Кличев пред БНР.

„Вятърът утихна и можем да атакуваме пожара от всички страни. Може би 80-90 декара са засегнати. Заради вятъра нямаше начин да разберем къде пуши, къде гори. Сега вече картината е по-друга. Необходими са ни няколко дни. Със сигурност няма да приключим днес“, заяви Кличев.

Оперативен щаб ръководи овладяването на огъня в гората над Карлово, каза кметът на града Емил Кабаиванов. Поискано е съдействие от сухопътните войски в града, ако се наложи да се включат още хора в овладяването на огъня. Теренът е изключително труден за достъп, а духащият западен вятър усложнява обстановката, обясни Кабаиванов.

„40 човека правеха просеки, за да ограничат пожара. Днес от 7 часа сутринта те са отново на място. Днес ще се работи здраво, за да може пожарът да бъде окончателно ограничен и потушен. Дано само вятърът да не се засили. Засега за града няма опасност. Теренът е много труден, планински, и техника не може да стигне до пожара. Армията се налага да се ползва, защото тя е организирана и обучена как се действа в такива ситуации. Имаше сутринта лек дим, много слаб, но няма непосредствена опасност за хора с белодробни заболявания или пък, не дай си боже, да бъдат засегнати имоти“, обясни кметът на Карлово Емил Кабаиванов пред БНР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България