Разрешават лова в зоните с чума

Ловът ще бъде разрешен три дни седмично, вместо досегашните два дни.

Забраната остава само в 3 кв. км около огнището

Изследват задължително отстреляните прасета за наличие на вируса

Ловният сезон започва на 5 октомври

Ловът ще бъде забранен напълно само в зоната от 3 кв. км около мястото, където е установен случай на диво прасе с африканска чума, а не както досега на територия от 200 кв. км. Това гласи заповед на министъра на земеделието Десислава Танева във връзка с откриването на ловния сезон. Официално той стартира на 5 октомври и ще бъде разрешен три дни седмично, вместо досегашните два.

Целта е да се намали популацията на дивата свиня, която се счита за основен разпространител на заразата.

Над 60 пъти се намалява площта, в която ще важи забрана за извършване на всякакви дейности, в това число и лов, след установен случай на чума. В инфектирана зона от 200 кв. км попадат освен забранените 3 кв. км, така и други две санитарни зони. В първата - от 27 кв. км се разрешава индивидуален лов, лов с капани и групов лов без кучета. Във втората санитарна зона се разрешават всички видове лов на дива свиня.

Намалява се и срокът за забраната – от 60 на 30 дни. След изтичането на първия месец се допуска индивидуален лов, лов с капани и лов без кучета, а след изтичането на втория месец и групов лов с кучета.

Въвеждат се и нови мерки за биосигурност, които ловните дружинки трябва да спазват. Ловците предварително подготвят ями за загробване на остатъците от отстреляните диви свине. Задължително трябва да се осигурят и препарати за дезинфекция и пръскачки, с които ловците да обработят използваните инструменти, облеклото, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и автомобилите.

Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на чума, като изследванията са за сметка на БАБХ. Изследването за трихинелоза остава, както досега, за сметка на ловците. До излизане на резултатите от пробите, отстреляните диви свине трябва да останат за съхранение в хладилни съоръжения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България